Het eerlijke advies van koppels die al meer dan twintig jaar getrouwd zijn

Relatie Valéry de Voijs 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderen vragen nu eenmaal veel aandacht. Niets mis mee natuurlijk, maar soms kan je relatie er nog weleens onder leiden. Want heel eerlijk: hoeveel tijd heb je nu écht voor elkaar? Deze koppels zijn meer dan twintig jaar getrouwd en vertellen in alle eerlijkheid wat het geheim is van een succesvol huwelijk.

De clichés laten we buiten beschouwing.

Een succesvol huwelijk

Deze koppels delen hun eerlijk advies.

Liefde is een werkwoord

Jennifer (56): “Liefde is een werkwoord, het komt niet vanzelf. Je moet er iedere dag weer moeite voor doen. Net zoals je je inzet voor je vriendinnen of collega’s op je werk, zul je je ook voor je partner moeten inzetten en iedere dag wat moeite doen voor elkaar. Neem elkaar niet voor lief.”

Humor

Dave (55): “Humor, humor en nog eens humor. Lachen is écht een medicijn, en heeft me altijd overal door heen geslagen. Mijn vrouw en ik hebben echt diepe dalen gekend in ons huwelijk, maar onze positiviteit en humor heeft ons overal doorheen geslagen. Oh, en een goede borrel op z’n tijd helpt natuurlijk ook.”

Accepteer elkaar

Kiki (60): “Ik wist van te voren hoe mijn man is. Alle leuke en minder leuke trekjes kende ik, en met die kennis ben ik met hem getrouwd. Natuurlijk zijn er dingen die ik graag anders zou zien, maar ik heb het geaccepteerd dat ik hem niet kan veranderen. Accepteer de ander, dat is iets anders dan tolereren. Daar zit een groot verschil in.”

Heb je eigen leven

Marian (65): “Mijn man en ik hebben altijd ons eigen ding gedaan. Hij heeft zijn vrienden en ik heb mijn eigen vriendengroep. Daarnaast heb ik mijn werk en hobby’s en hij zijn eigen carrière. Voor zijn werk heeft hij altijd veel gereisd, waardoor ik veel tijd voor mezelf had. Dat heeft ons huwelijk denk ik zo sterk gemaakt.”

Agree to disagree

An (69): “Je zult het niet altijd over alles eens zijn in een huwelijk. Soms is dat niet erg, soms kan dat best een probleem zijn. Agree to disagree en laat het voor wat het is. Als je overal een groot issue van gaat maken, gaat je huwelijk het niet redden.”

Waardeer elkaar

Piet (71): “Elke avond geef ik mijn Annie een dikke kus en bedank ik haar voor het lekkere eten. Iedere avond. Er is nog nooit een dag voorbij gegaan dat ik haar niet heb bedankt. Het zijn die kleine dingen. Wees dankbaar voor elkaar, en waardeer wat de ander voor je doet.”

Aannames kunnen alles kapot maken

Ghislaine (55): “Niet alleen in je huwelijk, maar ook in je vriendengroep of op je werk kunnen aannames meer kapot maken dan je lief is. Als je partner geen affectie kun je er misschien vanuit gaan dat hij je niet meer aantrekkelijk vindt. Maar misschien is er wel iets anders aan de hand. Vul het dus niet voor elkaar in, maar ga altijd zonder oordelen het gesprek aan.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme