Waarom alle ouders stiekem een hekel hebben aan een uitje naar het zwembad

Kinderen Lisa van den Akker 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

De meeste kinderen vinden het ge-wel-dig, een middagje naar het zwembad. En dan natuurlijk het liefst een subtropisch zwemparadijs met twintig glijbanen, een golfslag bad en een stroomversnelling. Wij ouders, wij doen het toch écht meer voor de kinderen dan voor onszelf.

Oh, de dingen die wij overhebben voor onze kinderen. De lijst is oneindig en het zwembad hoort daar wat mij betreft zeker bij. Natuurlijk is zwemmen belangrijk, Nederlanders hechten niet voor niets veel waarde aan het halen van zwemdiploma’s. Het zwemmen een beetje onderhouden door af en toe naar het zwembad te gaan is dus ook alleen maar goed. Toch zijn er een heleboel redenen waarom ik dat uitje vaak liever voor me uitschuif.

Waarom ouders een hekel hebben aan het zwembad

Oke het geldt vast niet voor alle ouders, maar ik ben er zeker van dat je hier een paar dingen van herkent.

1. De voorbereiding

Een uitje naar het zwembad vergt de nodige voorbereiding. Je benen scheren bijvoorbeeld, maar ook alle spullen verzamelen en inpakken. Waar zijn die zwembandjes ook alweer?

2. Vieze en kleine kleedkamers

Kom je eenmaal bepakt en bezakt aan, moet je er vervolgens alles weer uittrekken. In meestal vieze en kleine kleedhokjes. Alle kleding prop je vervolgens in zo’n kluisje dat altijd te klein is.

3. Het kabaal

In een zwembad galmt het altijd heerlijk, met als gevolg een enorm kabaal aan kindergejoel en geschreeuw. Het liefst zou je oordopjes in doen.

4. Je moet altijd opletten

Of je kinderen nu zwembandjes dragen of al twee zwemdiploma’s op zak hebben. Je moet ze als ouder toch altijd in de gaten houden, of te wel, je zit er nooit écht ontspannen.

5. Hygiëne

Eerlijk is eerlijk, wie denkt er nu niet aan de liters kinderplas, haren en huidschilfers die er in dat bad drijven? Ook al wil je er niet aan denken, je doet het toch.

6. Chloor

Met bovenstaande in je achterhoofd is het maar goed dat er chloor in dat water zit, maar het nadeel ervan is: je huid wordt droog en je ogen gaan prikken.

7. Prikkels

Het kabaal hebben we al genoemd, maar ook het licht, het water, de warmte en de hoeveelheid mensen. Zo’n zwembad geeft gewoon héél véél prikkels.

8. De outfit

Natuurlijk zijn we helemaal voor body positivity, maar eerlijk, welke ouder staat er nu te springen om zich in een nietsverhullende bikini of zwembroek te hijsen?

9. De patatlucht

Alsof het allemaal niet genoeg is hangt er altijd een bedwelmende patatlucht.

10. Afdrogen

Zodra je dat dan allemaal hebt gehad, moet je ook weer een keer naar huis. Dat is misschien nog wel de grootste horror. Jezelf en je kletsnatte, rillende kinderen afdrogen en aankleden. Natuurlijk wéér in die kleine en vieze kleedkamers van punt twee.

Je bent blij als er geen onderbroeken op de natte grond vallen en je na veel gehannes en gefriemel iedereen droog en aangekleed weer buiten hebt staan. Wat hebben we genoten hè?

Sanne zag haar dochter van 4 bijna verdrinken: ‘Haar slippers kwamen bovendrijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme