Mag je in een bubbelbad als je zwanger bent?

Zwanger Wilma Groothuis 29 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Juist als je zwanger bent, is ontspanning belangrijk. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren, maar een dagje naar de spa blijft voor veel vrouwen een favoriet. Maar mag je als je zwanger bent eigenlijk wel in een bubbelbad?

Wij vertellen je alles wat je erover moet weten.

Ontspanning

Als je zwanger bent, is het goed om af en toe even je rust te nemen en lekker te ontspannen. Dat heb je ook nodig, bij een zwangerschap komt veel emotie en fysieke inspanning kijken. Een fijne manier om even te ontspannen, zeker als je last van je rug of vermoeide benen hebt, is een bubbelbad nemen. Ook met de wintermaanden die eraan komen is zo’n momentje voor jezelf erg welkom.

Maar mag je eigenlijk wel in een bubbelbad als je zwanger bent? Er komt natuurlijk heel veel warmte bij kijken en het is best begrijpelijk dat je daarmee moet oppassen als je in verwachting bent. Het is dan ook belangrijk om oververhitting te vermijden, om daarmee vervelende complicaties te voorkomen.

Zwanger en een bubbelbad

Als jij nou een echte bubbelbadliefhebber bent en je echt toe bent aan ontspanning, dan hebben wij goed nieuws: je mag namelijk als je zwanger bent in een bubbelbad. Wel zitten hier bepaalde voorwaarden aan vast. Ten eerste is dit alleen van toepassing in het eerste en tweede trimester van je zwangerschap, vanaf week 32 is het advies om niet meer in een bubbelbad te gaan.

In een bubbelbad blijft het water voor een lange tijd op dezelfde temperatuur, met als gevolg dat er makkelijk bacteriën in het water ontstaan. Vanaf week 32 is er een grotere kans dat die bacteriën jouw lichaam binnendringen en ook bij jouw baby terechtkomen, omdat je vanaf die tijd al ontsluiting kunt hebben. Hierdoor kan er een infectie ontstaan en dat wil je natuurlijk niet.

De voorwaarden

Als je voor die 32 weken graag in een bubbelbad wil, moet je op een paar dingen letten. Zo is de temperatuur van het water heel belangrijk en is het advies om niet een bubbelbad te nemen met een temperatuur hoger dan 35 graden. Ook de duur is belangrijk, ga niet langer dan vijftien minuten gebruik maken van het bad.

Als jij tijdens jouw zwangerschap last hebt van een lage bloeddruk, is het misschien beter om een bubbelbad te vermijden. Door het warme water kan je bloeddruk nog lager worden en dat is niet de bedoeling als dit al aan de orde is bij jou. Dan kun je beter voorkomen dan genezen en dat bubbelbad toch even laten staan tot na de bevalling.

Omdat elke zwangerschap weer anders is en iedereen te maken heeft met andere medische gevallen, is het nooit verkeerd om dit eerst met de verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Zij zullen met je meedenken en advies geven.

7x deze beauty rituelen kun je beter achterwege laten als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme