5 gouden tips voor een extra ontspannen zwangerschap

Zwanger Japke Janneke Sybesma 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Stress is het laatste dat je kunt gebruiken als je zwanger bent. Ontspanning is niet alleen heel belangrijk voor jou als aanstaande moeder, maar ook voor het ongeboren kind in je buik. Hoe zorg je ervoor dat je ontspannen je zwangerschap doorkomt?

In de meeste onderzoeken wordt aangetoond dat (langdurige) stress negatieve gevolgen heeft voor jou en het kind in je buik. Zo kan het zijn dat de baby minder goed groeit, maar ook wordt stress in verband gebracht met vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Ontspannen zwangerschap

Genoeg redenen om te denken aan extra ontspanning tijdens je zwangerschap. Hoe doe je dat?

1. Dutjes doen

Voldoende slapen is ontzettend belangrijk om ontspannen te kunnen zijn. Een slaaptekort zorgt er namelijk voor dat je sneller stress ervaart. Nu de baby er nog niet is, kun je nog optimaal gebruik maken van lange en ononderbroken nachten. Heb je vanwege een groeiende buik meer moeite met lang in bed liggen? Probeer dan wat vaker een dutje te doen gedurende de dag. Een powernap doet soms wonderen!

2. Sporten

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar sporten zorgt uiteindelijk voor meer ontspanning. Hoewel het je wellicht energie kost, kan het ook veel energie en rust opleveren. Het verlaagt stress, maar zorgt er ook voor dat je lichaam extra kan ontspannen na de inspanning. Uiteraard hoef je niet meteen een hele intensieve sportles uit te zoeken. Rustige yoga of pilates kan ook heel fijn zijn om ontspanning te vinden.

3. Buiten zijn

Buiten zijn zorgt ervoor dat je stress wordt verlaagd. Maak een mooie wandeling in de natuur, luister naar de geluiden van vogels, de wind en voel de zon op je gezicht. Je kunt op deze manier even je hoofd leegmaken en extra ontspannen de dag doorkomen.

4. Praten

Wanneer je voelt dat je stress of spanning hebt, kan het heel prettig zijn om dit te uiten. Zoek iemand met wie je het kunt delen. Open zijn en je gevoelens of (pieker)gedachten delen zorgt vaak voor een hoop opluchting en ontspanning. Misschien vind je het fijn om dit met je partner te delen, met een goede vriendin, je moeder, maar ook bij de verloskundige kun je al je zorgen kwijt.

5. Creatief

Creatief bezig zijn kan heel ontspannend zijn! Misschien vind je schrijven fijn, maar ook tekenen, kleuren of een andere creatieve bezigheid kan veel rust geven. Al eens nagedacht om zelf babykleertjes te maken? Doordat je hersenen op een andere manier geactiveerd worden, ontstaat er rust en wordt de stresscyclus doorbroken. Het is een hele fijne manier om ontspannen door je zwangerschap heen te komen!

Volgens je sterrenbeeld moet je dít doen voor de ultieme ontspanning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme