Heeft jouw kind een pinda-allergie? Onderzoek geeft dé oplossing

Gezondheid Wilma Groothuis 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Heeft jouw kind een pinda-allergie? Dan hebben wij goed nieuws, want een nieuw onderzoek heeft de oplossing hiervoor gevonden. En je gelooft nooit wat dat is.

De onderzoekers slaagden erin om tientallen kinderen grotendeels van de allergie af te helpen. En dat deden ze door ze juist met pinda’s in contact te brengen.

Pinda’s vermijden en noodmedicatie

Een pinda-allergie is een vervelende allergie, omdat het voor ernstige reacties kan zorgen. Tot dit moment is er geen behandeling of medicijn tegen om het te genezen, waardoor je het alleen kunt beperken tot pinda’s vermijden en noodmedicatie innemen als je een allergische reactie krijgt. Dit blijft een grote uitdaging, omdat je zo goed moet opletten wat je eet en drinkt, dat het altijd fout kan gaan.

Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Luke Grzeskowiak en zijn collega’s, deden 70 kinderen van zes tot achttien jaar met een pinda-allergie mee. Aan de hand van orale immunotherapie probeerden de onderzoekers hen van hun allergie af te helpen door middel van gekookte pinda’s. “We gaven hen eerst kleine en daarna toenemende dosissen gekookte pinda’s”, vertelt Grzeskowiak aan Scientias.nl. “Wanneer ze resistenter werden, gaven we hen geroosterde pinda’s.”

Gekookte pinda’s

Tijdens de eerste twaalf weken kookten de onderzoekers de pinda’s twaalf uur voordat ze aan de kinderen werden gegeven. De twintig weken daarna kookten ze de pinda’s twee uur en de laatste twintig weken gaven de onderzoekers de kinderen geroosterde pinda’s. De resultaten zijn veelbelovend.

80 procent van de deelnemers kon na het onderzoek twaalf pinda’s eten zonder een allergische reactie als gevolg. Grzeskowiak: “Dit is een heel hoog succespercentage. Bovendien zijn twaalf pinda’s echt een significante hoeveelheid. Het betekent dat deze kinderen goed beschermd zijn mochten ze per ongeluk pinda binnen krijgen.”

Bijwerkingen door de behandeling

Hoewel de uitkomst goed lijkt, had zo’n 60 procent van de kandidaten last van behandelingsgerelateerde bijwerkingen. In de meeste gevallen waren deze bijwerkingen mild, drie kandidaten kregen wel een ernstige allergische reactie, waarbij een adrenaline-injectie was vereist. Omdat het aantal zo laag ligt, is de behandeling veiliggesteld.

Wat is dan het verschil tussen rauwe en gekookte pinda’s? “Door pinda’s te koken, verandert de eiwitstructuur”, vertelt Grzeskowiak. “Dit betekent dat ze minder snel een allergische reactie veroorzaken. Vervolgens kunnen we de hoeveelheid pinda’s die gegeten worden langzaam verhogen en tolerantie in het lichaam opbouwen, tot het punt dat het lichaam volledig ongevoelig is geworden.”

Komt er binnenkort een vaccin tegen pinda-allergie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme