Baas boven budget: 7 DIY’s die je met een oud T-shirt kan doen

Mode Redactie 25 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Je moeder gebruikte vroeger een oud T-shirt als schoenen poetsdoek, maar anno 2021 maken we er hele andere dingen van. Met deze DIY’s maak je in – letterlijk – een handomdraai gewoon een tas of zelfs vloerkleedje van dat oude versleten T-shirt. Daar heb je verder niks voor nodig!

Duik in de kast van je lief, mest je eigen kledingkast even grondig uit en verzamel een flinke stapel T-shirts. Binnen no time herken je je T-shirts niet meer terug als je aan de slag gaat met de volgende 7 tutorials. En als je kinderen ook wel een creatieve middag kunnen gebruiken, laat je ze gezellig aanschuiven aan de keukentafel.

Maak er een nettasje van

Knip van een T-shirt de mouwen en kraag weg en zorg dat je een ovalen vorm krijgt aan de bovenkant. Naai het achterpand en voorpand aan elkaar maar houd de zomen los van elkaar. Dit wordt je opening van de tas. Trek met een potlood strepen op je zak die je nu gecreëerd hebt en knip de stof op deze streep om de paar centimeter in. Zo krijg je gaten. Doe dit helemaal tot je aan de zoom bent, maar houd hier ene stukje stof over waar je de handvaten in kan knippen.

Bron

Borduur er een patroontje op

Ben je handig met naald en draad? Volg een tutorial op YouTube en naai een leuk bloempje of een stukje tekst op je T-shirt. In dat laatste geval schrijf je het woord of de zin met potlood eerst op de gewenste plek. Dan volg je heel simpel met je draad de lijn.

Weef een kleedje van meerdere oude t-shirts

Knip van meerdere T-shirts allemaal repen stof. Knoop de uiteinden van deze repen aan elkaar en rol er een bol van. Zorg dat je drie bollen krijgt. Vlecht hiervan een hele lang vlecht. Draai deze in elkaar tot een rond kleedje en naai de vlecht op een paar punten aan elkaar vast.

Macramé een plantenhanger

Geen plek voor een kleedje? Gebruik dan de repen stof van een T-shirt voor een plantenhanger.  Maak een knoop in acht repen stukken stof. Dit is de onderkant waar je plantenpot op rust. Koop vervolgens telkens twee strengen aan elkaar. Houd hierbij 5 centimeter afstand van je knoop. Maak van een bundeltje van twee repen een streng en knoop die samen met de streng van het bundeltje ernaast. Knoop zo een heel vlechtwerk en herhaal dit twee week. Vergeet niet de buitenste bundeltjes ook aan elkaar te knopen zodat je een rond vlechtwerk krijgt waar een potje in past.

Bron

Leuk voor je hond: een huisdierspeeltje

Heb je een hond? Vlecht dan van verschillende T-shirts een stoffen bot in elkaar. Knip de T-shirts in strengen en pak een flink aantal strengen bij elkaar. Maak hier een knoop in (dit is je ene uiteinde), vlecht er dan een dikke vlecht van en maak weer een knoop (dit is je tweede uiteinde).

Bron

Creëer een haarband

Knip twee grote, brede repen uit je T-shirt. Zorg dat ze beiden gelijk zijn qua lengte. Leg de ene reep horizontaal neer en leg de andere reep daar verticaal bovenop. Pak de uiteindes van je horizontale reep vast en naai deze aan elkaar en doe dit ook met je verticale repen. Als het goed is heb je nu een soort knoop gemaakt in het midden. Naai de aan elkaar genaaide uiteindes vervolgens ook weer aan elkaar vast en voila, je hebt een haarband. Is -ie te groot? Knip dan een stukje van de uiteindes af en doe dit net zolang totdat -ie past. Naai de uiteindes dan pas weer aan elkaar.

Schoenen? Ja schoenen!

Voor deze DIY heb je een stel oude badslippers nodig en een T-shirt. Knip wederom repen uit je T-shirt. Hoe breder de reep, hoe dikker de streng op je voet wordt. Wikkel de streng(en) om de bandjes van je slipper. Wikkel een andere streng om een stukje ijzerdraad en draai deze streng aan de uiteindes van de bandjes van je slipper vast. Nu heb je een soort hiel. Je kan eventueel ook nog een tweede streng ijzerdraad maken zodat je ook een bandje op de wreef van je voet maakt.

Bron

5 manieren om je haar te vlechten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme