Alles over je buikspieren tijdens en na je zwangerschap

Gezondheid Laurien Bleeker 3 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger bent, verandert er veel aan en in je lichaam. Zo kan het zijn dat je grotere borsten krijgt, misschien houd je vocht vast, je haar wordt voller en glanzender en natuurlijk wordt je buik groter en groter. Die laatste verandering zorgt er ook voor dat je buikspieren uitgerekt worden.

En dus vertellen we in dit artikel alles over je buikspieren tijdens en na je zwangerschap.

Buikspieren zwangerschap

Na je bevalling kan je je buikspieren weer in shape brengen, maar wees daar wel voorzichtig mee: dit zijn de fases die je buikspieren doorlopen tijdens én na je zwangerschap.

Fase 1: Diastase

Hoe groter je baby wordt, hoe meer je buikspieren uitrekken. Ook maken ze ruimte voor je baby, door uit elkaar te gaan staan. Je voorste, rechte buikspieren gaan uit elkaar staan en dit heet diastase. Dit is een normaal proces en het is nodig om je baby te kunnen laten groeien. Het is niet aan te raden om deze spieren nog te trainen tijdens je zwangerschap, het kan zijn dat er dan een scheurtje in ontstaat en dat wil je niet. Je hebt ze nog hard nodig tijdens je bevalling. Je schuine buikspieren trainen kan geen kwaad.

Fase 2: diastase na je bevalling

Geef je lichaam vooral veel rust na je bevalling: eet en drink gezond, ga lekker naar buiten en slaap wanneer je kan. Je buikspieren staan nog steeds uit elkaar en ze hebben even de tijd nodig om weer terug te gaan naar hun oude plekje. Sport daarom de komende zes weken niet.

Fase 3: 6 weken na je bevalling

Rond deze periode heb je een eindgesprek met je verloskundige en zij zal ook voelen of je buikspieren alweer bij elkaar staan of niet. Is dit niet het geval, dan mag je de rechte buikspieren nog niet trainen. Staan ze wel weer bij elkaar, dan mag je het sporten weer langzaam gaan opbouwen.

Fase 4: 6 maanden na je bevalling

Op dit moment zou de diastase zo goed als weg moeten zijn. Je kan dit checken door op je rug op de grond te gaan liggen met je knieën gebogen en je benen iets uit elkaar. Leg je vingers in het midden van je buik net boven je navel en kom iets omhoog met je schouders en je kin op je borst. Voel met je vingers of je nog ruimte voelt tussen je rechte buikspieren. Is dit het geval? Dan kan je eens in overleg met een fysiotherapeut om te kijken of jullie er samen wat aan kunnen doen.

Extra tip: een sluitband of laken

In je kraamperiode voelt je buik leeg en slap, sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze hun buik vast moeten houden bij het opstaan. Wil je wat extra ondersteuning voor je buik, dan kan je (in overleg met je kraamverzorgende) kiezen voor een sluitlaken of sluitband. Deze ondersteunt je rug, buik en bekken en je rechte buikspieren worden al wat meer naar elkaar toegebracht.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme