Alaaf! Zo wordt carnaval gevierd in andere landen

Lifestyle Rachelle Abbas 27 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Oh jongens, nog even en het is weer carnaval! Het leeft in Nederland vooral beneden de rivier, al kunnen ze er boven de rivier ook wel wat van. Van 3 tot en met 5 maart is het weer feest in Kielegat (Breda), Lampegat (Eindhoven), Den Bosch (Oeteldonk) en nog veel meer plekken in Nederland.

Waar het in Nederland op de elfde van de elfde begint met de voorbereiding door Prins Carnaval te kiezen, en het vooral draait om de optocht en het feesten in de gekste carnavaloutfits, gaat het er wereldwijd heel anders aan toe. Van Italië en Bolivia tot Colombia: zo wordt carnaval daar gevierd!

Italië

In Italië zijn geen gekke kostuums te zien tijdens carnaval, maar mooie maskers en kleurrijke kledij. Op verschillende plekken in Italië wordt het feest in verschillende varianten gevierd. Carnaval in Venetië en Viareggio (Toscane) zijn het meest bekend. Wat misschien nog wel het meest bijzondere is, is hoe het gevierd wordt in Ivrea, bij Turijn. Hier wordt carnaval gevierd door massaal met sinaasappels te gooien. Hoe dit is ontstaan is niet helemaal duidelijk, er doen verschillende verhalen de ronde, maar het schijnt enkele eeuwen geleden door vrouwen te zijn bedacht om potentiële echtgenoten te lokken.

Spanje

Ook in Spanje wordt carnaval uitbundig gevierd. Carnaval wordt in Spanje in meer Spaanse steden gevierd, maar de belangrijkste steden zijn toch wel Cádiz en Stitges. In Cádiz draait het rond carnaval vooral om zang, humor en ironie, maar naast alle zang vinden er ook verschillende optochten plaats. Naast Cádiz, is staat Stitges ook bekend om de viering van carnaval. Al honderd jaar organiseert Stiges haar beruchte carnaval vol schaars geklede danseressen en traditionele straatmuzikanten.

Bolivia

Het carnaval van Oruro is een van de grootste evenementen van Zuid-Amerika. In Bolivia draait dit feest om het religieuze karakter. Er zijn optochten te zien waar allerlei dansgroepen uit het hele land gekleed in kostuums een parcours afleggen naar de kerk. De kostuums zijn heel belangrijk voor carnaval in Bolivia, ze zijn heel luxueus en rijkelijk geborduurd. La Diablada is het hoogtepunt, wat ook wel bekend staat als ‘dans van de duivels’.

België

Bij onze Zuiderburen wordt carnaval ook iets anders gevierd dan in Nederland. Belgen vieren het massaal, en houden zich aan een eeuwenoude traditie. Het beroemdste carnaval van het land is toch wel Binche. Carnaval in Binche is zelfs opgenomen in – jawel – de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Tijdens carnaval in Binche trekken duizenden verklede mensen door de stad, zogenoemde Gilles. Ze dragen wassen maskers en hebben mandjes met sinaasappels bij ze (die ze meestal ook gaan gooien).

Colombia

Carnaval in Barranquilla, Colombia is de op twee na grootste carnaval ter wereld. Dit feest heeft tradities die uit de 19e eeuw dateren. De stad is tijdens carnaval druk met straatdansers, muzikale en maskerade parades. Ook het carnaval in Barranquilla werd uitgeroepen tot een cultureel meesterwerk en staat op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

Griekenland

Ook in Griekenland wordt carnaval gevierd in verschillende plaatsen. Het evenement dat ieder jaar veel aandacht krijgt van de Griekse media heet ‘Alevromoutzourama’. Dit vindt plaats aan het einde van het carnavalseizoen. Allerlei mensen komen gekleed in oude kleren bijeen op een vooraf bepaalde locatie waar meel in grote hoeveelheden wordt verdeeld en daar worden allerlei kleuren aan toegevoegd. Mensen schilderen hun gezicht met houtskool. Ze lopen met zijn allen naar de haven en daar vindt de ‘oorlog’ plaats. Het gekleurde meel wordt naar elkaar gegooid tot de voorraad op is.

Psst, ben je nog op zoek naar inspiratie wat betreft de carnavalkostuums van je kids? Laat je hier inspireren! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme