Als je beste vriendin naar het buitenland verhuist

Persoonlijk Chiara Izelaar 28 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Het is inmiddels een half jaar geleden dat mijn beste vriendin haar grote droom om naar Zuid-Amerika te verhuizen met mij deelde. We fantaseerden over hoe we aan onze Caipirinha’s zouden nippen op het parelwitte strand van Rio de Janeiro, met zuidelijke goden aan onze zijde. Het is toentertijd echter nooit in mij opgekomen dat deze wens ooit omgetoverd zou worden tot deze bitterzoete werkelijkheid. Mijn bestie stapte eergisteren op het vliegtuig om haar dromen na te jagen *pinkt een traantje weg*.

Hoewel ik ontzettend blij ben dat zij dit avontuur vol nieuwe energie aangaat, ben ik onwijs verdrietig dat er een einde is gekomen aan onze wekelijkse wijn dates. Het is ook zo verdomde oneerlijk dat het leven je geen handleiding biedt voor emotionele kwesties zoals deze. Daarom heb ik de afgelopen maanden geprobeerd my guts te volgen en hoop ik dat ik elke vrouw van wie haar beste vriendin naar de andere kant van de planeet verhuist een hart onder riem kan steken met mijn persoonlijke advies.

De gun-factor

Als je bestie je vertelt dat ze aan de andere kant van de wereld wil gaan wonen is de eerste vraag die in je opkomt: “waarom?”. De kans is groot dat zij haar leven – familie, vrienden, werk, en misschien wel liefde – hier heeft opgebouwd. Geloof me als ik zeg dat deze vraag door genoeg andere mensen gesteld zal worden. Als beste vriendin zijnde is het jouw taak om haar keuze proberen te begrijpen, te accepteren en respecteren. Het is niet zomaar een beslissing en ze kan alle morele steun goed gebruiken!

via GIPHY

Wederzijds gemis

Toegegeven; hoewel je het misschien al een tijdje hebt zien aankomen, komen haar grandioze plannen best hard aan. Enerzijds ben je hartstikke blij voor haar, maar aan de andere kant weet je dat je haar enorm zal gaan missen. Maar dit is natuurlijk wederzijds! Natuurlijk zal ze fantastische dingen gaan beleven in Timboektoe, maar tegelijkertijd kan ze haar ervaringen niet 1,2,3 meer delen met haar loved ones.

Positive thoughts

Ze vliegt misschien wel naar het einde van de wereld, maar het is niet het einde van de wereld. Je beste vriendin is niet ziek, ze gaat niet dood (thank God) en zet geen punt achter jullie vriendschap. De afstand maakt het uiteraard onmogelijk om elkaar dagelijks te zien, maar niet om elkaar dagelijks te spreken. Probeer iedere negatieve gedachte om te zetten in iets positiefs. Daar doe je jezelf én je vriendin een groot plezier mee!

Afscheid nemen bestaat niet

Als je nu keihard “je gaat wel weg maar verlaat me niet” mee wilde blèren zit je op het juiste spoor (als dit liedje nu de hele dag in je hoofd zit; sorry). Nee: jullie zwaaien elkaar niet voorgoed vaarwel én dat is reden genoeg voor een feestje, nietwaar? De titel “beste vriendin” moet je serieus nemen; throw her a goodbye party! Trommel al haar loved ones op en bezorg haar een memorabel afscheid waarbij jullie nog één keer – op Hollandse grond – de bloemetjes buiten zetten.

via GIPHY

Quality time

Naast een spetterend afscheidsfeest is het natuurlijk ook belangrijk om jullie vaste wijnavonden, Netflix and chill dates en andere BF-activiteiten nog één keer met elkaar te beleven. Op deze manier brengen jullie lekker veel één op één tijd met elkaar door en voelt het straks niet alsof jullie geen afscheid van elkaar hebben genomen.

Betekenisvol kleinigheidje

Het is natuurlijk een hartstikke lief idee om je bestie te voorzien van handige reissnufjes, zoals een camera, een backpack of een goede wandelschoenen (TIP: geef dit als gezamenlijk cadeau tijdens het afscheidsfeest!). Maar kleinigheidjes hebben misschien wel nog meer betekenis. Wat dacht je van een gepersonaliseerd vriendenboekje waarin al haar vrienden een lieve boodschap achterlaten? Of ingelijste foto van jullie samen, zodat zij je altijd met zich meedraagt?

Vlak voor het vertrek

Nadat je maandenlang tegen Dé grote dag hebt opgezien, is het zo ver. Jouw beste vriendin staat op het punt Nederland voorgoed te verlaten. Hoewel de emoties hoog oplopen, is er nog een hoop te doen. De koffer moet nog worden ingepakt, er moeten nog medicijnen opgehaald worden bij de apotheek en het huis moet nog worden opgeleverd. Help jouw beste vriendin waar nodig en bewaar de huilbuien voor het allerlaatste moment. Je kunt je gevoelens eventueel op papier zetten (en de brief stiekem in haar bagage stoppen), zodat je je emoties in ieder geval eventjes kwijt kan. Schiphol is dé plek waar de sluizen geopend mogen worden, en trust me; daar hoef je geen moeite voor te doen.

via GIPHY

Stalk gedrag

Zodra je vriendin door de douane loopt en nog eventjes achterom kijkt voelt het als een steek in je hart. Niet getreurd! Anno 2019 hoeven we elkaar niet op de hoogte te houden via postduiven. Nee gelukkig bestaan er digitale snufjes waardoor jullie elkaar dagelijks kunnen zien en spreken. De frequentie zal misschien iets minder zijn, want tja, jouw bestie heeft – vooral in het begin – misschien niet veel tijd om continue aan haar telefoon gekluisterd te zitten. Maar het is nog altijd beter dan brieven schrijven.

Het groene monster

Jouw leven gaat gewoon lekker door, maar die van haar natuurlijk ook. Jij zult je wijnavonden nu met iemand anders inplannen, en je bestie zal genoeg nieuwe mensen tegenkomen. Dit wil niet betekenen dat iemand anders jouw plek inneemt. Jij bent niet voor niets haar “numero uno amiga” en daar zal geen verandering inkomen. Er is dus geen reden om jaloers te worden op die ene vrouw waarmee zij lately wel heel veel tijd doorbrengt. En je gunt je bestie toch ook de tijd van haar leven? Let it go! 

Lekker vakantieadresje

Last but not least; met een beetje geluk staat je BF’s nieuwe woonplaats hoog op jouw bucketlist. Het is misschien een flinke uitgave – auch! -, maar het weerzien van je beste vriendin is ‘t dubbel en dwars waard!

via GIPHY

 

Lees meer over beste vriendinnen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme