Last van pijnlijke aften? Dit DIY mondwater verricht wonderen!

Gezondheid Chiara Izelaar 28 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Aften zijn pijnlijke krengen die veel last veroorzaken. Maar met dit DIY-middeltje ben je er snel van af!

Zweertjes in je mond kunnen erg vervelend zijn. Eten en drinken – vooral het nuttigen van zure of pittige voedingsmiddelen – is een hele opgave wanneer je hiermee kampt. En het duurt ook nog ‘s een eeuwigheid voor die pijnlijke, zeurende aften uit je mond zijn verdwenen. Zucht! Gelukkig zijn er bepaalde natuurlijke middeltjes die je kunt verwerken in een DIY mondwater om de klachten te verminderen en zo snel mogelijk af te zijn van de blaasjes.

Aften

Aften zijn zweertjes die zich ontwikkelen op de zachte weefsels in de mond of op het tandvlees. Aften zijn pijnlijk, oppervlakkig en rond en bedekken zich met een grijswit beslag met een rode rand. Ze komen vaak voor op de tong, het slijmvlies van de wang en de binnenkant van de lip. 

De zweertjes kunnen ontstaan door stress, een verlaagde weerstand, medicatie en een slechte mondhygiëne. Kleine aften – zweertjes tot 1 cm grootte – zijn misschien wel heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk of besmettelijk. Is de zweer groter dan 1cm, erg pijnlijk en gaat de zweer gepaard met koorts, opgezette klieren en algehele malaise? Grotere aften kunnen duiden op onderliggende ziektes, zoals gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur, darmziekten of HIV. Wanneer je deze symptomen herkent is het verstandig om eventjes langs je huisarts te gaan.

Natuurlijke middeltjes

Als je vaak last hebt van kleine aften is voorkomen uiteraard fijner dan genezen. Dit is echter geen simpele taak, omdat aften het gevolg kunnen zijn van heel veel verschillende oorzaken. Aften kunnen voor je gevoel “out of the blue” optreden en dan is het al te laat om bijvoorbeeld extra ijzer in te nemen. De zweertjes kunnen vrij pijnlijk zijn, vooral tijdens het eten.

Gelukkig zijn er bepaalde natuurlijke ingrediënten die de pijn kunnen verzachten. Zo heeft tea tree olie een antibacteriële en ontstekingsremmende‎ werking. Het middeltje zorgt ervoor dat de pijn onmiddellijk verdooft en de bacteriën die zich in en rond de zweer bevinden worden bestrijd. Vul dit aan met zout – dit gaat ook de groei van bacteriën tegen – en een beetje water en je hebt hét wondermiddel tegen aften gecreëerd.

DIY mondwater

Ingrediënten:

1 eetlepel zeezout
2 druppels tea tree olie etherische olie
2 kopjes warm water

Zo maak je het: 

Laat 2 kopjes water koken in een steelpan en voeg het zeezout toe. Roer het goedje totdat het zout volledig is opgelost. Giet het gezouten water in een beker en voeg hier 2 druppels tea tree olie aan toe. Gebruik de mondspoeling minimaal 3 keer per dag en je zult het positieve effect snel genoeg ervaren!

Meer lezen over mondverzorging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme