Cheyenne (26): ‘Ik ben vooral voor het uiterlijk gegaan’

Zwanger Jana Witteman 19 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Cheyenne, die werd geadviseerd door twee families met compleet andere adviezen.

Bio van Cheyenne

Leeftijd: 26 jaar
Beroep: Met verlof, administratief medewerker
Kinderen: Jayce, 6 weken oud
Kosten babyuitzet: Zo’n 3000 euro

De babyuitzet van Cheyenne

Sinds 6 weken is Cheyenne moeder. “Het is heel bijzonder om een kindje te hebben. Vooraf zegt iedereen natuurlijk ook wel dat het intensief is, maar je weet pas wat daarmee bedoeld wordt als het kindje er dan is. En de liefde die ik voel is echt anders dan al het andere. Hij is het allerbelangrijkste.”

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Zodra ik wist dat ik zwanger was, ben ik langzaamaan begonnen met de zoektocht. Vanaf 12 weken ben ik ook dingen gaan kopen. Eigenlijk hadden we alles vrij snel in huis, behalve de kinderkamer. Vanuit de winkel werd geadviseerd om daar mee te wachten, zodat we langer gebruik kunnen maken van de garantie.”

“Eerlijk gezegd vond ik het allemaal best lastig. Ik ken weinig andere jonge moeders om mij heen. Via de verloskundige ben ik in een groep beland met andere aanstaande moeders: de Centering Pregnancy Group. Die vrouwen worden ook nu allemaal voor het eerst moeder. Het voeden vind ik het meest lastig nu, dat geeft best wat stress. Ik geef borstvoeding, maar dan vraag ik me steeds af: krijgt mijn kindje wel voldoende binnen? Gelukkig doe ik het wel allemaal samen met mijn partner, dus dan kunnen we samen stuntelen. Op dit moment leef ik echt van voeding naar voeding.”

Had je van te voren een budget in gedachten?

“We zijn er helemaal blanco ingegaan en uiteindelijk ben ik er best van geschrokken wat het allemaal kost. Je kunt het natuurlijk zo goedkoop maken als je zelf zou willen door tweedehands te kopen. Maar wij zijn uiteindelijk toch voor allemaal nieuwe spullen gegaan. In totaal hebben we zo’n 3.000 euro uitgegeven.”

Voor welke kinderwagen ben je gegaan?

“Ik had twee kleuren in mijn hoofd: bruin en groen. Dus eigenlijk ben ik gaan zoeken op basis van het uiterlijk van de kinderwagen. Ik vond het wel belangrijk dat de wagen ook off road goed te gebruiken is, bijvoorbeeld om naar het strand te gaan. We zijn gegaan voor een exemplaar van Born Lucky met mooie dingen wielen en in de perfecte groene kleur.

(Afbeelding: Privé foto's Cheyenne)

Hij rijdt ook lekker soepel en het is een wagen met alles erop en eraan: een drinkhouder, telefoonhouder, mandje, netje. En hij kan naar ons toe gedraaid zitten, van ons af, rechtop. En er zat ook direct een Maxi Cosi bij. De kinderwagen is de duurste aankoop geweest, maar heeft wel het hele pakket. De wagen heeft 700 euro gekost.”

Waar ben je het meest blij mee?

“Verrassend genoeg met de box. Ik dacht die eigenlijk niet nodig te hebben, want we hadden al een ledikant en een co-sleeper, maar uiteindelijk zijn we ook nog voor een box gegaan. Daar ligt hij nu eigenlijk het meeste in. Dat was ook een flinke aankoop, zo’n 400 euro. Maar daar besteed hij al zijn tijd: slapen, spelen. Daarnaast kan ik hem dan vanaf de bank meteen zien. De box is uiteindelijk echt onmisbaar.”

Hebben jullie ook spullen gekregen/geleend?

“Bijna alle kleertjes die we nu hebben in maat 50 en 56 hebben we gekregen. Dat ging een beetje via via: een vriendin van mijn schoonzus heeft ons twee tassen vol kleertjes doorgegeven. Heel fijn.”

Heb je ook ergens op bezuinigd?

“De familie aan de kant van mijn moeder heeft echt aangeraden om te besparen en alles tweedehands aan te kopen. Mijn schoonfamilie stond er juist precies op een tegenovergestelde manier in: zij zijn voorstander van alles nieuw kopen. Dat vond ik best lastig, maar uiteindelijk zijn we dus zelf voor nieuw aankopen gegaan.”

(Afbeelding: Privé foto's Cheyenne)

Hebben je ook een miskoop gedaan?

“De wipstoel. We hebben een stoeltje gekocht van Little Dutch van 70 euro – dus dat valt nog enigszins mee. Maar als ik mijn kindje daarin leg, dan kijkt hij naar mij met een blik van: waar leg je me nou neer? Wie weet verandert het nog, maar ik ben bang van niet.”

Wat is je beste tip voor andere ouders?

“Koop lekker waar jij vrolijk van wordt, maak je eigen lijstje en koop wat jou gelukkig maakt. Ondanks de twee adviezen waar ik tussen schipperde, hebben we best goed onze eigen weg gevonden. Ik heb uiteindelijk ook advies aan de kraamverzorgende gevraagd. We hadden eigenlijk alles al in huis, maar we kregen als tip van haar om puppy pads te gebruiken voor op het verschoonkussen, in plaats van een hydrofiele doek. Die pads zijn dus eigenlijk bedoeld voor je hondje, maar het werkt ideaal. Die dingen kosten nog geen euro bij de Action.”

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme