Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 19 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Baan opzeggen om bij kinderen te zijn? ‘Thuisblijven is niet meer van deze tijd’

Op Facebook deelden we het dilemma van Rosaly (35). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn baan opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn?” Hier hadden 150 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Baan opzeggen om bij de kinderen te zijn?

“Samen met mijn vriend heb ik drie kinderen: twee dochters van zes en vier en een zoon van twee jaar. Vroeger was ik een echte carrièretijger. Ik vond het heerlijk om veel te werken, maar sinds een jaar gaat dit mij steeds meer tegenstaan. Ik wil het liefst al mijn tijd met mijn kinderen spenderen. Ik vraag mezelf steeds vaker af of ik niet gewoon mijn baan zal opzeggen. Als ik parttime kon gaan werken, had ik dat gedaan, maar helaas kan dat niet met mijn functie. Toch voelt het ook een beetje als falen, zeker omdat ik ooit een carrièretijger was. Ik vind het een moeilijke beslissing.”

Meningen van Famme-lezers

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Rosaly haar dilemma: : “Zal ik mijn baan opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn?”

Ga ervoor

Hanneke – “Zeker doen, je kinderen zijn maar één keer jong en werken kan altijd later weer. Het grootste compliment wat je kan krijgen is de dankbaarheid van je kinderen dat je er altijd voor ze was. Ik heb nog nooit spijt gehad dat ik zelf mijn kinderen opvoedde en leuke dingen met ze deed. Ik moet er niet aan denken dat ik ze ergens anders zou ‘dumpen’ en achteraf van anderen moet horen wat de ontwikkeling van mijn kinderen was. Er is niemand die jou als moeder kan vervangen, dus ga ervoor en geniet van je kinderen, ze zijn veel te snel groot.”

De gulden middenweg

Barbera – “Er is tegenwoordig echt geen baan meer die je niet parttime kunt doen, dan zit je bij de verkeerde werkgever. Zo simpel is dat. Dus waarom niet eerst de gulden middenweg kiezen van parttime werken, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je spijt krijgt van je keuze? Dan kun je na verloop van tijd, als je weet hoe het is, de keuze maken gebaseerd op je ervaringen van de periode ervoor.”

Belangrijk voor de ontwikkeling

Nancy – “Minder werken, thuiswerken, ouderschapsverlof nemen…Heerlijk om zo vaak bij je kind te zijn. Het gaat zo snel en je wilt zoveel mogelijk meekrijgen. Ik zou het echt heel erg vinden als ik ons zoontje iedere dag moet wegbrengen. Maar het is ook belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze met andere kinderen spelen. Minder werken is dus echt ideaal.”

Werken kan altijd nog

Corlien – “Zeker doen. Je kinderen onthouden niet wat ze allemaal gekregen hebben aan materiële zaken, maar wel wanneer hun moeder er voor ze was en tijd voor ze maakte. Kinderen zijn maar één keer klein, werken kan altijd nog. Mits je het financieel kan redden, zou ik zeggen: zeker doen en naar je gevoel luisteren.”

Thuisblijven is niet meer van deze tijd

Michael – “Gewoon lekker blijven werken, thuisblijven is niet meer van deze tijd. Uiteraard kun je wel ervoor kiezen om beide wat minder te doen als dat mogelijk is. Je zal ook moeten nadenken over de toekomst of als je bijvoorbeeld gaat scheiden. Het leven is duur en zal alleen maar duurder worden. En als thuisblijven voor jou wel kan, ook goed, maar niet later gaan zeuren als de toekomst er anders uit gaat zien.”

Beste keuze ooit

Nicolle – “Ik heb er dertien jaar geleden voor gekozen om thuis te blijven bij mijn meiden. Het is de beste keuze ooit geweest. Nu zijn ze 13, 9 en 5 jaar en ze vinden het heerlijk dat mama altijd thuis is en ze overal mee helpt. Ik help ook veel op school en overdag doe ik het huishouden.”

Alleen jij kan deze keuze maken

Mathilda – “Dit is een keuze die alleen jij kan maken. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik kijken of ik mijn uren wat kon veranderen, zodat je bijvoorbeeld een paar keer per week thuis kan zijn als de kinderen thuiskomen. Ga het gesprek aan met je werkgever, want goede mensen zijn nu helemaal onvindbaar. Misschien kan er meer dan je denkt. En ja, ik werk parttime en alsnog voel ik me af en toe schuldig naar mijn kinderen toe.”

Het is het waard

Vivian – “Kiezen voor je kinderen en hen zelf opvoeden en zien opgroeien, daar zal je zeker geen spijt van krijgen. En je kinderen kijken dan vaak terug op een jeugd waar je als ouder aanwezig was. Het is het écht waard.”

Welkome afwisseling

Mireille – “Dit is voor iedereen anders. Ik was na vier maanden verlof wel eraan toe om weer eens een gesprek ‘op niveau’ te voeren, in plaats van al die babytaal. Werk was voor mij een welkome afwisseling.”

Voor je het weet zijn ze volwassen

Laura – “Als je hart dat zegt, doen! Werken kan je nog altijd, je kinderen zelf opvoeden en zien opgroeien niet. Geniet van die speciale tijd, voor je het weet zijn ze volwassen en het huis uit.”

7x zo houd je je hoofd koel als thuisblijfmoeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme