Dilemma: ‘Zal ik mijn baan opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn?’

Ouderschap Vera Guldemeester 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Rosaly (35) haar dilemma voor: ‘Zal ik mijn baan opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn?’

“Samen met mijn vriend heb ik drie kinderen: twee dochters van zes en vier en een zoon van twee jaar. Het is een drukke, maar gezellige boel thuis. Vroeger was ik een echte carrièretijger. Ik vond het heerlijk om veel te werken en lange dagen te maken, maar sinds een jaar gaat dit mij steeds meer tegenstaan. Ik verlang naar dagen thuis zijn en ik wil het liefst al mijn tijd met mijn kinderen spenderen. Ook wil ik er voor ze zijn, als ze thuis uit school of van kinderdagverblijf komen. Nu is dat nooit het geval, er wacht altijd een oppas of een familielid op ze.

Baan opzeggen

Ik vraag mezelf steeds vaker af of ik niet gewoon mijn baan zal opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn. Al is het maar voor een paar jaar. Nu groeien ze zó snel, dat ik soms boos ben dat ik weer iets in hun ontwikkeling heb gemist. Ik ben blij met mijn werk, dus daar ligt het niet aan. Het is alleen zo, dat ik op dit moment liever bij mijn kinderen ben. Als ik parttime kon gaan werken, had ik dat gedaan, maar helaas kan dat niet met mijn functie. Toch voelt het ook een beetje als falen, zeker omdat ik ooit een carrièretijger was. En wat als ik over een paar jaar niet meer aan het werk kom door een gat op mijn cv? Dan zal ik enorm balen, dat weet ik nu al.

Geen salaris

Ik heb mijn dilemma al vaak besproken met mijn vriend. Hij zegt dat ik moet kiezen voor mijn eigen geluk. Is dat een aantal jaar niet werken? Dan moet ik dat gewoon doen. Ook al heb ik dan geen salaris. Gelukkig hebben we ons huis in de crisis kunnen kopen voor weinig geld, waardoor we maar €300 hypotheek per maand hebben. Ook gaan we niet op dure vliegvakanties of vaak uiteten. Op die manier zou het geen ramp zijn als we mijn salaris moeten missen.

Wat te doen?

Wat zal ik doen? Zal ik mijn baan opzeggen om fulltime bij de kinderen te zijn en daarmee het risico nemen om over een aantal jaren niet meer gemakkelijk aan het werk te komen door het gat op mijn cv? Of zal ik aan het werk blijven en dingen missen van de kinderen en misschien wel ongelukkig worden? Ik vind het een moeilijke beslissing.”

Dilemma: ‘Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen