Gaan we wel of niet voor een kind? ‘Zelfs in oorlogstijden werden kinderen geboren’

Ouderschap Wilma Groothuis 5 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Diandra (41). Het dilemma luidde: “Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Wel of niet een kind?

“Halverwege 2019 trokken mijn man en ik de stoute schoenen aan en namen we om verder te gaan met ons eigen bedrijf, ontslag bij onze werkgevers. We zijn nu inmiddels vier jaar verder en het loopt nog niet zoals het zou moeten. Daarom wil ik weer in loondienst gaan werken, maar geen enkel bedrijf wil mij aannemen. En daar komt nog een ander probleem bij: onze grote kinderwens. Gijs en ik willen graag een kind. Met mijn leeftijd voelt het als ‘nu of nooit’. Maar moeten we nu wel voor een kind gaan nu we het financieel minder hebben?”

Meningen van Famme-lezers

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Diandra haar dilemma: : “Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?”

Liefde en tijd is het belangrijkste

Annie – “Hoe goed of slecht iemand het financieel ook heeft, liefde en tijd zijn het belangrijkste voor een kind. Al het overige is prima via gratis weggeefhoeken en tweedehands te doen. Zeker de eerste vier jaar zijn kinderen binnen no time weer uit kleding en speelgoed gegroeid.”

Veilige en warme slaapplek

Astrid – “Ik zou gewoon gaan beginnen, je weet namelijk niet hoe lang het duurt voor je succes hebt. En daarnaast kan je op marktplaats voor weinig echt al heel veel vinden. Een mooi gestylde babykamer is vaak leuker voor de ouders dan voor de baby. Als hij of zij een veilige en warme slaapplek heeft, kom je al snel een eind.”

Geld speelt een grote rol

Susan – “Ik vind het heel verstandig dat jullie hier goed over nadenken. Want ondanks dat liefde en aandacht zeer zeker nummer één is, speelt geld ook een grote rol. En het is zeer pijnlijk als je altijd nee moet zeggen, want je gunt het je kind ook.”

Respect

Miep – “Respect dat jullie er niet maar klakkeloos over beslissen, maar het heel goed overdenken. Dat doet lang niet iedereen hoor. Sterkte bij het nemen van de beslissing.”

Gewoon doen

Richard – “Is er ooit een tijd geweest in de geschiedenis dat het wel goed uitkwam? Dat er zekerheid was? Nee. Zelfs in oorlogstijden werden kinderen geboren. En dat je het nu goed denkt te hebben, zegt niets over hoe je er over vijf jaar voor staat. Als je zo denkt, kun je er volgens mij beter gelijk een eind aan maken. Gewoon doen als je kinderen wilt en geniet van je gezin. En geluk zit niet in dingen, maar in doen.”

We waren arm

Lux – “Ja hoor. Ik kreeg mijn eerste kind in de uitkering en we waren arm. Een baby hoeft niet veel te kosten, wij waren weinig kwijt. Ik ben blij dat we er toen voor gingen, want op latere leeftijd had ik het minder goed getrokken en ondertussen heb ik een veel betere financiële situatie.”

Wat wil je je kind bieden?

Denise – “Lastig, financiën spelen wel een belangrijke rol, vind ik, maar het is maar net wat je je kind wilt bieden. De ene koop Gucci babypakjes, de ander shopt op Vinted of alles daar tussenin. En de ene is rijk en na drie maanden scharrelen al zwanger en de ander is armer en heeft na tien jaar ook tien kids. Vind het echt een persoonlijke maatstaf met wat je wilt en moet kunnen bieden aan een kind.”

Wat als het niet goedkomt?

Manuella – “Gek dat velen ‘gewoon doen’ zeggen, terwijl er veel gezinnen zijn die hun kinderen niet meer te vreten kunnen geven. Wat als het niet goedkomt? Gelukkig denken deze mensen beter na en tonen geen egoïsme.”

Je maakt de put groter

Christine – “Indien je niet kan voldoen aan je eigen basisbehoeften, dan zou ik zeker wachten om zwanger te worden. Er zal dan ook geen geld zijn voor de basisbehoeften van de baby. Integendeel, je maakt de alleen maar put groter. Het gaat niet alleen om kleertjes, maar ook om doktersvisites, de bevalling, geboortekaartjes, doopsuiker, de melkpoeder indien je flesjes geeft, pampers, etc. Ik zou een plan maken om zo snel mogelijk wat ruimer te komen in jullie financiën en zo je kinderwens te kunnen vervullen. Succes.”

Je kunt het zo duur maken als je wil

Linda – “Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Kies je voor borstvoeding of flesvoeding, luiers of hydrofiele doeken, nieuwe kleding of tweedehands kleding, nieuwe meubeltjes of op marktplaats kopen? De vraag is of je meteen zwanger wordt of niet? Wacht je langer en blijft een zwangerschap uit, dan krijg je misschien spijt.”

Dilemma: ‘Gaan we wel of niet voor een tweede kind?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme