5x dingen die je wilt weten als je baby in zijn bedje gaat staan

Kinderen Lise Steegmans 5 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Het is zo’n leuk gezicht: je loopt het slaapkamertje binnen en tada, je baby staat in zijn bedje. Misschien een kleine stap voor jou, maar een grote triomf in de ontwikkeling van je baby. Of nou ja, ‘kleine stap voor jou’, dat valt ook wel weer mee. Wanneer je baby in zijn bedje staat, is dat een mega mijlpaal waarop je moet reageren.

Zo rond de acht, negen of tien maanden lukt het je baby opeens: hij trekt zichzelf op en staat in zijn bedje. Een hele prestatie, die bijvoorbeeld de slaaproutine flink in de war kan gooien. Door te weten wat je kunt verwachten als je baby consequent rechtop staat in zijn bedje, kun je je als ouder of verzorger voorbereiden op alles wat bij deze nieuwe vaardigheid komt kijken.

5 tips voor als je baby in zijn bed staat

Beretrots is je baby, wanneer hij in zijn bedje kan staan. Nu kan hij de wereld vanaf grotere hoogten bekijken. Want besef even, tot dit moment bracht hij het grootste deel van zijn leven op buik en knieën door. Plotseling is hij weer een stap dichter bij de volgende mijlpaal: het eerste stapje. Daar is oefening voor nodig en die oefening begint bij het staan in bed. Als ouder is het vanaf nu opletten geblazen, maar zul je naast veiligheid ook moeten helpen bij het oefenen met staan, en niet alleen in zijn bedje. Dat bedje is er juist alleen om in te slapen. Hoe maak je je kind daarvan bewust?

Zo laat je je baby wennen aan zijn of haar eigen bedje

1. Je baby wil ‘s nachts oefenen

Zoals met bijna ieder nieuw trucje, wil je baby deze vooral oefenen op tijdstippen dat het jou niet uitkomt. Zoals bijvoorbeeld midden in de nacht. Bereid je dus voor op slaapregressie en houd er rekening mee dat je zelf ook wat minder zult slapen.

De truc is om je kind overdag te laten oefenen met staan. Hierdoor staat hij op andere plekken dan zijn bedje en leert hij bovendien om ook weer richting de vloer te gaan. Trekt je baby zich op aan de bank? Pak dan een stuk speelgoed en leg het net buiten zijn bereik op de grond neer. Je baby moet dan door de knieën en terug in de kruiphouding om het speelgoedje te pakken. Het kan zelfs zo zijn dat je een handje moet losmaken om je baby te motiveren. Je kunt ook zachtjes de knietjes buigen, zodat je baby terug in kruiphouding gaat. Heeft hij het speelgoed te pakken? Geef dan een gróót applaus.

Laat je baby ook zien hoe je kunt vallen en dat vallen oké is. Dat doe je zo: ga op je knieën zitten, pak beide handjes van je kind en zing een liedje. Op het eind van het liedje laat je je kind op zijn bips op de grond ploffen – met natuurlijk een beetje hulp van jou. Immers, je kind moet leren hoe het de knieën kan buigen. Dit vrolijke tafereel moedigt je kind aan om het zelf ook te proberen, dat vallen en opstaan. Na een week of twee heeft je baby dit onder de knie (pun intended). 

2. De hoogte van het bedje moet worden aangepast

Zodra je baby in zijn bedje staat, is het de hoogste tijd om de hoogte van het matras aan te passen. Sterker nog, tegen de tijd dat je baby in het bedje staat, heb je de hoogte al een of twee keer aangepast, als het goed is. Je wilt natuurlijk niet dat je baby uit zijn bedje kukelt, dus zak, zak, zak, zak maar door tot de laagste stand. Dat kan trouwens wel zorgen voor lichte frustratie wanneer je baby net over de rand van zijn bed kon kijken…

3. Het bedje moet nog steeds zo leeg mogelijk blijven

Nu je baby in zijn bedje staat, is hij een stuk mobieler. Toch wil dat niet zeggen dat je het bedje nu vol kunt leggen met dekens en knuffels. Houd het bedje rustig, zodat hij alle ruimte heeft voor de ontwikkeling.

Dit is de reden waarom je baby altijd wakker wordt als je ‘m slapend weglegt

4. Gebruik de slaapzak als een handig hulpmiddel

Juist nu kan de slaapzak een handig hulpmiddel zijn. Niet alleen wordt het gebruik van een deken pas na de eerste verjaardag geadviseerd, de slaapzak houd je baby warm terwijl hij druk is met bewegen.

5. Staat je kind in bed? Leer hem om ook weer te gaan liggen

Zodra je kind in staat is om zelf weer te gaan liggen, kun je deze beweging ook stimuleren. Klop op het matras en zeg: ‘Ga liggen, lieverd’. Zodra je kind gaat liggen, geef je een aai over de bol en verlaat je de kamer. De neiging is groot om je baby zelf in lighouding te leggen, maar pas op, dan kan het een spel worden. ‘Leg jij mij neer? Dan sta ik weer op’, dat idee.

Is je baby nog niet in staat om terug naar de lighouding te gaan? Dan heb je vooral geduld nodig. Laat je kindje ‘s nachts even lekker staan en kalmeren. Daarna kun je hem zachtjes neerleggen, bijvoorbeeld door eerst een en daarna het tweede handje los te maken. Blijf gerust naast het bedje zitten, de kans is groot dat hij het nog een keer gaat proberen. Blijf vooral rustig motiveren om te gaan liggen, én slapen.

Klimt je peuter uit zijn bedje? Deze momenten komen je dan vast bekend voor!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme