7x zo houd je je hoofd koel als thuisblijfmoeder

Ouderschap Laura Saija 16 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Soms kan het allemaal even te veel worden, het leven van een thuisblijfmoeder gaat namelijk niet over rozen. Ze zeggen niet voor niets dat het de zwaarste baan ter wereld is. Je bent met alles tegelijk bezig en staat altijd aan.

Allemaal willen we natuurlijk die zen moeder zijn, maar dat lukt helaas niet altijd. Hoe houd je je hoofd koel als moeder?

Zo houd je je hoofd koel als thuisblijfmoeder

Om je enigszins te helpen om de dag door te komen, zijn hier een aantal tips om je leven als thuisblijfmoeder aangenamer te maken.

1. Maak jezelf klaar voor de dag

Pak ’s ochtends de kans om te douchen wanneer het kan. Als dat betekent dat je doucht voordat de kinderen wakker zijn, zet dan ook de wekker wat vroeger. Je dag begint al slecht als je niet aan je eigen routine toekomt.

2. Creëer een dagschema

Regelmaat voor jou en je kind is fijn als thuisblijfmoeder, want het geeft structuur aan je dag. Niet alleen weet je baby waar hij aan toe is, ook jij weet op een gegeven moment precies wanneer er slaapjes zijn en wanneer je eten moet maken.

3. Beweeg

Beweging helpt je stresslevel aanzienlijk op peil te houden en daarom is het belangrijk om dit te blijven doen. Het kan verleidelijk zijn om de hele dag op de bank te liggen met je baby, maar daar heeft je lichaam geen baat bij. Loop dus dat rondje buiten, je zal zien dat je er een fijne moeder van wordt.

4. Plan me-time in

Er komt een moment op de dag dat je kinderen liggen te slapen. Pak dat moment om iets voor jezelf te doen en laat het huishouden even voor wat het is. Of het nou mediteren of een boek lezen is, doe iets waar jij van ontspant.

5. Leg je telefoon weg

Uren op je telefoon scrollen in het bijzijn van je kinderen? Probeer het niet te doen. Niet alleen geef je een slecht voorbeeld. Ook ben je op deze manier mentaal niet aanwezig en niet in het ‘nu’.

6. Leer ze zichzelf vermaken

“Mama, mag ik een koekje?” “Mama, wil je de kleurpotloden pakken?” “Mama, ik heb dorst.” Is jouw kind ook de hele dag van alles aan jou aan het vragen? Leer je kinderen dat ze zich af en toe ook zelf moeten vermaken. Dat betekent ook dat je niet op elk verzoek in hoeft te gaan, ze leren op deze manier vanzelf dat ze jou af en toe met rust moeten laten.

7. Houd het huishouden bij

Ook al voelt het soms als dweilen met de kraan open, bijhouden is altijd beter dan laten liggen. Niets is erger dan een stapel was die zich maar blijft opstapelen en waar je uiteindelijk een hele dagtaak aan hebt. Af en toe een wasje tussendoor en het lijkt allemaal minder erg dan het is.

16 dingen die je nooit tegen een thuisblijfmoeder moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme