16 dingen die je nooit tegen een thuisblijfmoeder moet zeggen

Kinderen Muriel Oonincx 5 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

In navolging van 9x wat je nooit moet zeggen tegen werkende moeders presenteren we de lijst van wat je nooit tegen thuisblijfmoeders moet zeggen.

Dat het onderwerp werkende of niet-werkende moeder diep raakt aan onze emoties moge duidelijk zijn. Ik heb zelf aan beide kanten van het spectrum gestaan en merk dat in welke rol je ook zit de neiging bestaat om de andere af te vallen. En dat is nou juist wat we niet moeten doen.

Het beroep thuisblijfmoeder

Zie deze lijst als humor, om te lachen, mét een stille boodschap. Laten we samen werkend of niet-werkend het beroep moeder omarmen en elkaar steunen waar nodig. Hallelujah!

1. Wat doe je eigenlijk de hele dag?

Wat doen we eigenlijk niet kun je beter vragen. Wassen, koken, strijken, opruimen, administratie, boodschappen, tuinieren, organiseren, regelen, kinderen naar en van school, speeldates, clubjes, sport, zwemmen, actieve schoolmoeder zijn, klussen in huis, huiswerk, kok, patissier, ik kan nog wel even doorgaan als je wilt?

2. Ik dacht dat je een brandschoon, opgeruimd huis zou hebben?

Dank je, en dacht je dat nou echt? Een uur geleden was het ook zo en drie uur daarvoor ook. Als je goed tussen de ‘rommel’ kijkt zie je misschien de veroorzakers ervan. Je weet wel, kinderen. Die jij drie dagen in de week naar de crèche en één dag naar oma brengt.

3. Wel fijn dat jullie het je kunnen veroorloven om één werkende ouder te hebben

Dat kan er vanaf de buitenkant misschien zo uitzien, maar misschien doen we dit wel vanuit vrije keuze omdat we dit het beste voor het gezin en onze kinderen vinden. Of omdat een van onze kinderen een ouder extra hard nodig heeft. Wees maar extreem voorzichtig met dit soort uitspraken. Het is niet een luxe keuze zo door de boot genomen.

4. Goh, draag je nog wel eens wat anders dan een joggingbroek?

Nu je het zegt, nee weinig. Het zit namelijk best lekker zo’n broek, bukt een stuk lekkerder dan een kokerrok met kasjmier trui. Die kriebelt zo als je al het speelgoed van de grond raapt, de stofzuiger door het huis haalt en naar de bakker rent.

5. Welke hobbies heb je eigenlijk allemaal opgepakt nu je thuisblijfmoeder bent?

Tuinieren, klussen, koken, coureuren, schilderen (vingerverfen), beauty (vlechten, kammen, knippen), reizen (van A naar B), te veel om op te noemen eigenlijk.

6. Ohh, wat zou ik veel gedaan krijgen als ik de hele dag thuis zat

Ja? Jij denkt dat je aan het inplakken en maken van de fotoboeken van je kinderen van jaar 0 tot en met 6 toekomt. Dat je je macramé hobby weer uit het stof kunt trekken? Ik kan je verklappen: Ik ben er verdomde trots op wat ik in een dag allemaal gedaan krijg!

7. Wat doe je nog meer met al je vrije tijd?

Vrije tijd. V, R, I. Oh ja zo spel je dat. Ik wilde al bijna het woordenboek erbij pakken. Als thuisblijfmoeder verdwijnt dat woord naar de onderkant van de to do lijst. Ik zou een moord doen voor een half uur forensen in de trein. Heerlijk al die vrije tijd die jij hebt tussen huis en werk en weer terug, nog even snel bij de Zara naar binnen wippen of in de pauze een heerlijk broodje te scoren.

8. Voelt het niet gek om een ouderwetsche huisvrouw te zijn?

Je bedoelt er een zoals uit de jaren ’50. Met een schort voor een een kom beslag en klopper in de hand? Pak ‘m beet vijfenzestig jaar geleden. Nee, sorry zo voel ik me niet.

9. Vind je het niet onprettig om geen ‘eigen’ geld te hebben als thuisblijfmoeder?

Hmmm, ik weet het niet. Denk je dat mijn man het onprettig vindt om geen ‘eigen’ kinderen te hebben?

10. Ik vind het zo knap wat jij doet, dat zou ik nooit kunnen

Bedankt voor het compliment. Ik begrijp dat het niet zou passen in jouw glamoureuze, belangrijke leven vol spannende deadlines en diepgaande conversaties.

11. Welke tv serie/soap kijk je het liefste?

Goeie, de televisie staat natuurlijk de hele dag aan hier in huis. Wat dacht je van ‘Desperate Houswives’. Er schijnt een nieuwe opvolger in de maak te zijn: ‘The Killing Housewives.’ Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal…

12. Wel zonde van je Universitaire graad

Valt reuze mee hoor. Komt heel goed van pas bij het helpen met huiswerk en plannen en organiseren van ons huishouden.

13. We wonen zo dicht bij elkaar, misschien kun je onze hond even kort uitlaten?

Tuurlijk. En omdat jij de hele dag op kantoor zit geef ik even mijn belastingaangifte mee, dan kun jij die achter je bureau indienen. Deal!

14. Denk je dat je nog een echte baan kunt vinden over een tijdje?

Als ik al van plan was om een nieuwe baan te gaan zoeken, dan ben ik daar nu niet mee bezig, als je het niet erg vindt. Ik vind deze baan al een flinke uitdaging, en ik geloof dat ik nog nooit zo veel verschillende taken en rollen op me genomen heb als in een ‘echte’ baan. Nu je het zegt, organisatie talent en spreadsheet koningin, die voeg ik binnenkort even op mijn cv toe.

15. Geniet ervan, elke minuut, geluksvogel!!!

Echt? Elke minuut? Ook als nr 1 en 2 elkaar de kop inslaan, je een uur in de keuken hebt gestaan en het eten met groot misprijzen op de vloer belandt ‘Niet lekker!’, je ze hongerig met een fles het bed in sleurt om om half 9 met een bord koude spaghetti op de bank in slaap te vallen en wakker te schrikken met een druip kwijl op het kussen. Gewoon omdat de dag lang en heftig was. Ik geniet er zeker van om thuisblijfmoeder te zijn, maar niet elke minuut als je het goed vindt.

16. Er moeten cupcakes gebakken worden voor school. Jij hebt wel tijd toch?

Als je denkt dat wij meer tijd in onze agenda hebben dan jij, dan heb je het mis. Net als jij zouden wij na kinderbedtijd om negen uur ‘s avonds nog eens het bakblik uit de oven trekken. En aangezien jij als werkende moeder geen luizen-, oversteek-, schoolreis-, Sinterklaashulp-, of overblijfmoeder bent vanwege je part-time baan paas ik ‘m ff terug als je het niet erg vindt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen