9 dingen die je nooit moet zeggen tegen een werkende moeder

Opvoeden Els van Asseldonk 2 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe het is om een werkende moeder te zijn, is voor sommigen moeilijk te snappen. Maar al te vaak krijg je onderstaande opmerkingen te horen van andere niet-werkende moeders, collega’s en bazen. Hoe frusterend is dat, terwijl jij alle ballen in de lucht probeert te houden? Hoeveel kun jij er afstrepen?

Zeg dit nooit tegen werkende moeders

Hieronder negen opmerkingen die werkende moeders haten. Met soms een tip wat toe doen als je hem naar je hoofd geslingerd krijgt.

1. ‘Moet je écht werken?’

De meeste vrouwen (en mannen natuurlijk) werken omdat ze simpelweg het geld nodig hebben. Maar jouw financiële situatie gaat niemand iets aan. Net als dat het niemand aangaat of je veel waarde hecht aan contact met collega’s, je eigen boontjes kunnen doppen en carrière maken. Dus krijg je de vraag, zeg dan gewoon dat het diegene niks aan gaat (mag natuurlijk in een vriendelijkere toon).

2. ‘Ben je niet bang dat je er niet genoeg voor je kinderen bent?’

Natuurlijk ben je als mama (en papa) het allerbelangrijkste voor je kinderen. Maar hallo, je kinderen leren ook erg veel door bij andere volwassenen te zijn. Krijg je deze vraag? Tip: ‘Mijn kinderen zijn bij mensen die iets toevoegen aan hun leven en mijn idee van opvoeden supporten.’

3. ‘Heb je gehoord over dat onderzoek naar kinderen van werkende moeders?’

Je kent het wel: zo’n vriendin die graag begint met ‘onderzoek zegt dat…’ en dan verder gaat over dingen die slecht zijn voor je kinderen. Maar alleen een moeder weet wat het beste is voor háár gezin. For once and for all: lees dit onderzoek.

4. ‘Het is vast fijn om niet de hele tijd bij de kinderen te zijn.’

Werken is een manier om te focussen op je persoonlijke zelf. Maar niet iedereen is gezegend met een superleuke job: vaak is het ook gewoon een loonstrookje. En daarbij is een moeder nog steeds een bezorgde, zorgzame moeder ook als ze op haar werk is. Als iemand deze uitspraak jouw kant op slingert, zeg dan dat álle moeders af en toe een break nodig hebben. Misschien levert het je wel een avond op stap met vriendinnen op.

LEES OOK: Zo vind je zelfverzekerdheid om keuzes te maken als werkende moeder

5. ‘Je mag echt blij zijn dat je vanuit huis werkt! Maar waarom heb je een oppas nodig?’

Oké, dus jij denkt dat moeders die thuis werken de ruimte hebben om met hun kinderen te spelen en tegelijk te werken? Als dat toch eens mogelijk zou zijn. Het beste antwoord voor iedereen die denkt dat thuiswerken een feestje is: ‘Ik moet iemand betalen om mijn kinderen in de gaten te houden zodat ik kan werken.’

6. ‘Waarom zou je kinderen krijgen als iemand anders voor ze zorgt?’

Au! Deze opmerking betekent dus eigenlijk dat je niet hebt nagedacht voordat je kinderen kreeg? Dat je een werkende moeder bent, wil niet zeggen dat je niet goed of minder voor je kind zorgt. Je moet alleen een balans vinden. En die balans houden vraagt om véél plannen. De keuze om als moeder te werken (of niet) is een lastige en persoonlijke. Dat mag je gerust zeggen.

7. ‘Moet je nu alweer naar school? Vorige week ging je ook al eerder weg, toch?’

We weten: het is soms onmogelijk om je werkschema en kalender vol familieactiviteiten te laten matchen. En dus vind je het helemaal a-relaxt als collega’s gaan twijfelen aan jouw werkethiek. Dat terwijl je werkdag twee uur eerder begon dan de rest en je niet hebt geluncht.

8. ‘Ik zou mijn kinderen te veel missen als ik zou werken.’

Hoewel het sentiment van degene die het zegt waarschijnlijk niks te doen heeft met de werkende moeder die het hoort, kan het nogal lullig overkomen. Want tja, jij bent zo koelbloedig dat jij de kinderen iedere dag verlaat. Dat zegt ze eigenlijk. De waarheid? Je kinderen missen is universeel, dat gevoel is voor iedere moeder hetzelfde.

9. ‘Vrouwen moeten thuis blijven met hun kinderen.’

Uhm, komt deze opmerking uit de jaren ’50? Familie-samenstellingen zijn gevarieerder dan ooit. Grootouders die in hetzelfde huishouden leven, koppels van hetzelfde geslacht of huisvaders. Als iemand deze uitspraak doet hebben we eigenlijk maar één tip: even tot tien tellen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme