Last van spanning? 8 simpele manieren om even te ontladen

Gezondheid Eva ten Wolde 5 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Je hart gaat flink tekeer, het zweet breekt je uit en je voelt je ontzettend opgejaagd. Als je constante spanning hebt, merk je dit op den duur aan je lichaam en geest. Om serieuze, ernstige klachten voor te zijn, kun je deze tips gebruiken om even te ontspannen.

Zo kom je van de constante spanning in je lichaam af

1. Let op je ademhaling

Als je gespannen bent, ga je snel en oppervlakkig vanuit je borst ademen. Dat is niet de bedoeling, want hierdoor wordt de onrust alleen maar groter. Als je tot rust wilt komen, moet je juist diep en rustig vanuit je buik ademen.

2. Laat jezelf verwennen met een massage

Een massage is toch wel de ultieme manier om te ontspannen. Als je wordt gemasseerd, maken je hersenen oxytocine aan. Deze hormonen hebben niet alleen een ontspannend effect op je lichaam, maar óók op je geest.

3. Ontspan in een warm bad

Weet je niet meer waar je het zoeken moet door de constante spanning in je lichaam? Duik in een warm bad. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat badderen écht voor ontspanning kan zorgen. In het warme water maakt je lichaam namelijk het gelukshormoon serotonine aan.

4. Beweeg regelmatig

Je kunt de spanning ook aanpakken door meer te bewegen: wandel een eindje, voorzie je huis van een grote schoonmaak of ravot met je kids. Als je (matig) intensief aan het bewegen bent, maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje is het perfecte middel tegen stresshormonen.

5. Zorg voor voldoende slaap

Het is belangrijk om niet tegen je slaap te vechten. Als je moe bent, moet je hier gewoon aan toegeven. Blijf je tóch doorgaan? Dan slaat je stress-systeem aan om voor extra energie te zorgen. Blijf je dit doen? Dan weet je lichaam de ‘uit-knop’ van je stress-systeem op den duur niet meer te vinden. Dus: zorg al-tijd voor voldoende slaap.

6. Drink minder koffie, maar meer thee

Bij spanning is het geen gek idee om je bakje koffie in te ruilen voor een kopje thee. En dan het liefst een kopje zwarte thee, want uit onderzoek blijkt dat deze thee de stresshormonen in je lichaam te lijf gaat.

7. Knuffel met je partner/beste vriendin/huisdier

Als je last hebt van constante spanning in je lichaam, is het hoog tijd om even flink te knuffelen met je lief, beste vriendin of huisdier. Door iemand te omhelzen, maakt je lichaam (wederom) het knuffelhormoon oxytocine aan. Dit stofje maakt je vrolijk en vermindert stress- en angstgevoelens.

8. Kauw op een kauwgompje

Een makkelijke en snelle manier om af te rekenen met stress? Niet op je nagels, maar op een kauwgompje kauwen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol daalt als je aan het kauwen bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme