Menstruatie en het coronavaccin: de feiten en fabels

Gezondheid Laurien Bleeker 23 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Er wordt vervolgonderzoek gedaan naar de vele meldingen van stoornissen in de menstruatie bij vrouwen na het coronavaccin. Lareb is het bijwerkingencentrum waar bijwerkingen op het coronavaccin gemeld kunnen worden. Omdat daar zo veel meldingen binnenkwamen, besloot het centrum een vervolgonderzoek te doen.
Ruim 17.000 meldingen ontving Lareb tot 1 december 2021 over menstruatiestoornissen na vaccinatie. Ongeveer 6,4 miljoen vrouwen zijn op dat moment gevaccineerd.

Menstruatie en het coronavaccin

We zetten de feiten en fabels over het coronavaccin en je menstruatie voor je op een rij.

Van het coronavaccin kan je menstruatie ontregeld worden

Feit! Lareb meldt dat vrouwen uit verschillende leeftijdsgroepen last kunnen hebben van een menstruatiestoornis na het nemen van het coronavaccin. Dit zijn klachten als hevige bloedingen tot verlate menstruatie, tussentijds bloedverlies en ook bloedingen bij oudere vrouwen die al in de overgang geweest zijn. Wel wordt er op dit moment een vervolgonderzoek gedaan naar deze klachten, want ontregelde menstruaties komen vaker voor, ook zonder vaccinatie.
Gelukkig is dit niet erg, maar vervelend is het natuurlijk wel, zo vertelt ook Laura (36), moeder van twee kinderen: “Ik heb zeker last gehad van menstruatieproblemen na het twee Pfizer vaccin. Ik had het gevoel alsof ik weer net bevallen was, het bloed stroomde langs mijn benen. Gelukkig duurde dit twee menstruaties en werd het daarna weer zoals het voor de vaccinatie was.”

Menstruatiestoornissen verschillen per coronavaccin

Fabel! De vrouwen die menstruatieproblemen meldden bij Lareb kregen zowel Pfizer als Moderna, Janssen of AstraZeneca. Wel is het zo dat in verhouding na het Janssen vaccin de meeste stoornissen gemeld werden. Voor de andere vaccins geldt dat er ongeveer even vaak na de 1e als de 2e vaccinatie een menstruatiegerelateerde bijwerking gemeld werd.

Ontregelde menstruatie na het coronavaccin is blijvend

Fabel! Het kan wel zo zijn dat je een paar maanden last hebt van een ontregelde menstruatie, maar de verwachting is dat dit dus tijdelijk is. Dit kan door het coronavaccin komen, maar ook zonder vaccinatie komen menstruatiestoornissen voor. Bijvoorbeeld door stress, ziekte of een infectie. De reden dat je na het vaccin last kan krijgen van een ontregelde menstruatie is dat het vaccin je immuunsysteem aan het werk zet en dit heeft weer invloed op je hormonen. Dat kan je menstruatie even ontregelen.

Je kan onvruchtbaar worden door het coronavaccin

Fabel! Onderzoeken laten zien dat coronavaccins je vruchtbaarheid niet aantasten. Het meeste onderzoek hierin is gedaan met de vaccins van Pfizer en Moderna, daarom wordt zwangere vrouwen geadviseerd om zich daarmee te laten inenten. De antistoffen die je als zwangere vrouw binnenkrijgt komen via de navelstreng ook bij de baby in je buik terecht en zo geef je je kindje bescherming mee tegen COVID-19.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lareb

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme