Sanne Verweij
Sanne Verweij Zwanger 31 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Weeën bij mannen? Het kan echt door het couvade-syndroom

Je kent deze uitspraak van sommige aanstaande ouders vast wel: ‘We zijn zwanger.’ Denk je dan niet stiekem bij jezelf dat er echt maar één van de twee zwanger is? Toch is dat niet helemaal terecht… een man kan dan wel niet zwanger zijn, maar hij kan wel degelijk zwangerschapskwaaltjes ondervinden als hij last heeft van het couvade-syndroom.

Zeg dus nooit meer zomaar tegen je man dat hij zich niet zo moet aanstellen. Het kan namelijk zo zijn dat hij net als jij last heeft van ochtendmisselijkheid, vreetbuien of rugpijn. Ze kunnen zelfs aan het einde van jouw zwangerschap weeën krijgen. Hoe dat kan?! Dit komt door het couvade-syndroom.

Couvade- syndroom

Een milde vorm van het couvade-syndroom komt nog weleens voor. Bij dit syndroom krijgt de aanstaande vader, partner of andere nauw betrokkenen zoals een moeder of beste vriendin ook last van zwangerschapskwaaltjes. Onder die symptomen kunnen vallen:

  • (Ochtend) misselijkheid
  • Vreetbuien
  • Brandend maagzuur
  • Gewichtstoename
  • (Lage) rugpijn
  • Een 0pgeblazen gevoel

Mannelijke weeën

Niet alleen kunnen de symptomen fysiek zijn, je partner kan ook last krijgen van: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, slaapproblemen, angsten, depressie, verlaagd libido en zelfs nesteldrang. Daarnaast kan een man in extreme gevallen van het couvade-syndroom opgezette borsten of zelfs weeën krijgen! Heeft jouw partner dit? Dan ben je in elk geval niet alleen.

Bewijzen

Het zit echt niet alleen tussen de oren van je man, het is bewezen dat de hormoonhuishouding van mannen ook verandert tijdens jouw zwangerschap. Hiervoor werd voor en na de geboorte gekeken naar het speeksel van mannen. Het stresshormoon cortisol nam toe, evenals oestrogeen en prolactine. Het mannelijke hormoon testosteron nam juist af. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat een man zich zwanger kan voelen, terwijl hij dat helemaal niet is. Wat een wonder is het lichaam toch ook.

De psychologie van het couvade-syndroom

De psychologische verklaring achter het couvade-syndroom heeft te maken met het inlevingsvermogen van de man. De gedachte is dat als je je genoeg inleeft in de zwangerschapskwaaltjes, je ze over zou kunnen nemen. Je partner leeft zo erg mee dat hij de klachten overneemt. Een andere, minder leuke, verklaring is dat mannen jaloers zijn omdat ze zich ze zich onnodig of buitengesloten voelen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door de zwangerschapshormonen over te nemen, vragen ze dan eigenlijk om aandacht.

Meeste kans

De mannen die het meeste kans op het couvade-syndroom hebben, ervaren veel stress en zijn erg meelevend naar hun zwangere partner toe. Ook partners van koppels waarbij er moeilijkheden waren bij het zwanger worden, zoals vruchtbaarheidsproblemen of miskramen, hebben meer kans op dit syndroom.

Bevallingsverhaal Romy: ‘Het bad is precies op tijd klaar, want ik kan de weeën niet meer verdragen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme