Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 5 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Inlevingsvermogen kun je leren: zo breng je een kind empathie bij

Valt empathie te leren? Jazeker. Omdat de wereld net wat mooier kleurt met liefde en mededogen, doe je er als ouder goed aan je kind inlevingsvermogen bij te brengen. Want dat kan dus gewoon.

Empathische volwassenen

Op deze manier breng je je kinderen groot tot empathische volwassenen.

Praat over gevoelens
Met een emotionele woordenschat zit je al op de helft. Dat bereik je door zo veel mogelijk face to face-communicatie in plaats van appjes. Digitaal gedreven kinderen pikken emoties niet per se op door te communiceren in de vorm van emoji’s. Een goede vuistregel om kinderen mee te geven, is altijd te kijken naar de kleur van hun gesprekspartner. Dat helpt om tijdens een gesprek echt te luisteren en op dezelfde golflengte te komen.

Blij of verdrietig

Laat een kind al vroeg de eigen emoties herkennen. Benoem dat. ‘Ik zie dat je gefrustreerd bent’, of ‘ik zie dat je heel boos bent’. Voordat een kind andermans gevoelens erkent, moet het zijn eigen emoties herkennen en begrijpen. Veel pedagogen pleiten ervoor om kinderen gevoelens bij te brengen op dezelfde manier als ze kleuren en getallen leren. In plaats van een kind te vragen wat voor kleur een auto heeft, kun je ook vragen of die meneer aan de overkant blij of verdrietig lijkt.

Je kan ook ‘raad eens wat ik voel’ spelen door zelf blije of verdrietige grimassen te trekken. Op die manier leer je hun hersenen de gewoonte aan om andermans gevoelens te herkennen. In een later stadium kun je ook vragen hoe hij denkt dat Tommie zich voelde toen zijn speelgoed werd afgepakt of delen dat het je verdrietig maakt als je een grote mond krijgt.

Stel je kind bloot aan diversiteit
Het is goed om je kind bewust te maken van verschillende culturen en levensstijlen. Dat kan op eindeloos veel manieren. Bijvoorbeeld aan de hand van boeken en films, eten in restaurants met een exotische keuken, musea, vrijwilligerswerk en feesten bezoeken die worden georganiseerd door verschillende groepen. Het is belangrijk om er daarna met je kind over te praten: wat zijn de verschillen ten opzichte van de eigen omgeving?

Maak van aardig zijn een activiteit
Vraag tijdens het avondeten of je kind twee aardige dingen kan opnoemen die het die dag gedaan heeft. Vrijwilligerswerk is ook een goede manier om een kind te lezen dat de kunst van het geven vaak veel leuker is dan nemen. En tot slot: wijs je kind op mooie daden in de maatschappij. De buurvrouw die altijd het vuil op straat opraapt, de juf die iedereen een goedemorgen wenst, de voorbijganger die de deur voor jullie openhoudt. Zo leert een kind hoe het met een klein gebaar al het verschil kan maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme