Ziek kind? Met deze tips neemt jouw kleintje wél medicijnen in

Kinderen Leanne Hansma 5 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Een ziek kind is nooit leuk. Je wilt het liefst dat ze zo snel mogelijk weer op de been zijn, zodat ze lekker kunnen spelen. Daar komt bij dat het helemaal vervelend als je kind geen medicijnen wil innemen. Elke keer die strijd is lastig, want je wilt alleen helpen en doet het voor hun eigen bestwil.

Wanneer je andere medicijnen moet toedienen dan een zetpil (oh zo handig!) kan dat behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Met behulp van deze tips lukt het je de volgende keer hopelijk zonder pijn en moeite:

1. Leg het uit

Kinderen vanaf een jaar of drie zijn oud genoeg om bepaalde dingen te begrijpen. Vertel ze daarom dat het medicijn ze helpt om beter te worden. Geef aan dat ze zich na het nemen ervan gauw beter zullen voelen en weer lekker kunnen spelen. Wat je ook kunt proberen is vragen hoe ze het medicijn het liefste innemen. Doordat je kind een eigen keuze kan maken, heeft hij of zij het gevoel van controle. Dat kan het makkelijker maken om het medicijnen in te laten nemen.

Zeggen dat het heel erg lekker is kun je beter overslaan. Als je kind eenmaal geproefd heeft en het medicijn echt smerig vindt, zal het hierna altijd een probleem blijven. Leg daarom eerlijk uit dat het misschien niet zo fijn is, zodat je kleintje zich erop voor kan bereiden.

2. Spelletje

Als het met een uitleg niet lukt kun je proberen om er een spelletje van te maken. Kijk wie het medicijn (jij natuurlijk iets anders) als eerste op heeft of speel dat de medicatie bijvoorbeeld een magisch toverdrankje is. Ondertussen maak je grapjes en leidt je je kleintje af.

3. Meng de medicijnen

Als je kleintje met geen mogelijkheid zijn of haar medicijnen wil nemen kun je het misschien mengen met iets wat ze lekker vinden. Op deze manier zien ze het niet en zullen ze het ook amper proeven. Meng het bijvoorbeeld door een bakje vla of yoghurt.

Gaat het om een paracetamol? Kijk of je het kunt oplossen in een laagje water. Moet je kleintje een ander tabletje slikken? Kijk of je het op een lepel met vla naar binnen kunt krijgen.

Wil je dit proberen, zorg dan altijd dat je even navraag doet bij de apotheek en de bijsluiter leest. Kijk of je het medicijn wel mag mengen en of het met eten ingenomen kan worden.

4. Smaakje

Net als het mengen met bijvoorbeeld het toetje, kun je ook op een andere manier de smaak veranderen. Er bestaan natuurlijk al medicijnen die een smaakje hebben, maar je kunt ook wat limonadesiroop toevoegen.  Op deze manier wordt het wat zoeter en lust je kindje het misschien wel. Het schijnt dat de apotheek ook een smaakje kan toevoegen aan het medicijn.

Ga je zelf aan de slag met de smaakjes? Controleer dan ook weer even de bijsluiter of de apotheek.

5. Niet proeven

Blijft je kind het medicijn proeven nadat je smaakt hebt toegevoegd, probeer dan eens met een spuitje of pipet de medicatie langs de wang of achterop de tong toe te dienen. Op die manier komt het minder in aanraking met de smaakpapillen.

Je kleintje kan daarna proberen de smaak van de medicatie ‘weg te spoelen’ met bijvoorbeeld een glas water, ranja of melk.

6. Beloning

Of je het nou combineert met een andere tip uit dit lijstje, of alleen dit punt toepast, een beloning doet het altijd goed. Vertel aan je kinderen dat als ze het medicijn innemen, ze daarna iets lekkers mogen hebben. Bijvoorbeeld hun favoriete drankje of een ijsje, snoepje of koekje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme