Dat innerlijke stemmetje.. Hoe kun je je intuïtie versterken?

Mind Janneke Juffermans 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Iedereen kent het wel, dat innerlijke stemmetje dat zegt: die persoon zegt wel dit, maar bedoelt iets anders. Of als je weet dat iets rationeel gezien een heel logische keuze is, maar het toch niet goed voelt. Of als je ineens voelt dat iemand aan je denkt, of dat iets goed gaat komen. Dat noemen we ‘intuïtie’ ofwel ‘helder weten’. Maar wat kun je ermee en hoe kun je je intuïtie versterken?

Je intuïtie versterken

Wat is intuïtie precies? Volgens sommigen is het je communicatie met je onderbewuste, volgens anderen (met name wetenschappers) is het een slotsom van eerdere ervaringen die je in een split second een bepaald ‘weten of inzicht’ geven. Misschien is het wel allebei. Tenslotte weten we niet welke ervaringen we al hebben opgedaan vóór we geboren werden die we wellicht onbewust met ons meedragen.

Daphne: ‘Laat je niet zomaar iets wijsmaken en vertrouw op je intuïtie om de juiste beslissing te nemen’

Verschil tussen intuïtie en emoties

Er is wel een duidelijk verschil tussen intuïtie en emoties. Aan emoties ben je gehecht. Zo kun je bijvoorbeeld krampachtig vasthouden aan een relatie waarvan je diep van binnen weet dat die over is. Die waarheid is dan (nog) te pijnlijk. De kennis die uit je intuïtie voorkomt is echter ‘neutraal’ in de zin van zonder oordeel. En die kan je wel ontzettend helpen. Bijvoorbeeld om als je voelt dat iets ‘over’ is die waarheid toch onder ogen te zien.

Of als je in een moeilijke situatie zit, voelen dat het beter gaat worden. Veel mensen hebben zulke ervaringen. Het is dus soms pijnlijk of confronterend, je intuïtie, maar brengt ook vaak helderheid en daarmee rust.

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

Hoe train je je intuïtie?

  • Begin een intuïtiedagboek waarin je elke dag een intuïtieve waarneming doet. Je zult merken dat ze je steeds makkelijker invallen en dat het je lukt om zaken goed aan te voelen.
  • Zorg dat je regelmatig ontspant. Zo kom je uit je hoofd en in je gevoel.
  • Durf te kiezen op je gevoel en niet op je verstand. Voel waar je hart naar uitgaat
  • Probeer je gevoel niet te analyseren of te ontkrachten. Bijvoorbeeld stel dat je je overleden vader bij je voelt. Probeer daar niet te diep over na te denken, want dan schiet je weer in je hoofd, maar geniet gewoon van het gevoel (ervan uitgaande dat het een prettig gevoel is).
  • Durf alleen te zijn en je eigen beslissingen te nemen. En misschien wel het moeilijkste: ook als allemaal andere mensen er anders over denken.

Bereiken wat je wilt? Zo leer je te manifesteren wat je wilt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Sonneveldt opleidingenCentrum voor leven en intuitie

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme