Dé nieuwe hype: coregasm! Kun je een orgasme krijgen van buikspieroefeningen?

Gezondheid Valéry de Voijs 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ja je leest het goed. Wij vragen ons inderdaad af of je een orgasme kan krijgen van een paar buikspieroefeningen. Als dat zo is, dan zijn wij niet meer weg te slaan bij de sportschool!

Tiktokker Annie Knight uit Melbourne stelde deze vraag aan haar volgers, om vervolgens verrassende antwoorden te krijgen.

Annie Knight

Op haar kanaal @annieknight38 post de Australische TikTokker dagelijks video’s waarin ze (vrijwel) alle details uit haar leven deelt. Zo is het geen verrassing dat ze haar eetschema’s deelt en haar work-outs filmt.

In één van haar video’s vertelt ze dat ze haast niet kon geloven dat vrouwen een orgasme kunnen krijgen van buikspieroefeningen. Ze stelde deze vraag aan haar twee besties, die vervolgens antwoordde dat het wel degelijk mogelijk is. Sterker nog: haar vriendinnen hebben wel vaker een orgasme in de sportschool gekregen.

De video ging viraal en kreeg binnen no time anderhalf miljoen views. Voor veel vrouwen was dit namelijk geen verrassing. Zij hebben wel vaker een héél plezierige work-out gehad. We kunnen allemaal wel bedenken waar Annie tegenwoordig dagelijks te vinden zal zijn.

Een orgasme van buikspieroefeningen

Maar hoe zit dat nu echt? Kun je daadwerkelijk een orgasme krijgen van een paar buikspieroefeningen? Fysiotherapeut Dr. Heather Jeffcoat liet aan Buzzfeed weten dat dit wel degelijk kan. Zij legt uit dat een orgasme voor sommige vrouwen geen seksuele lading hoeft te hebben. Het wel of niet krijgen van een orgasme heeft volgens haar te maken met een aantal factoren:

 • hoe ontspannen je bent
 • hoeveel stress je hebt
 • hoeveel afleiding je om je heen hebt
 • of je visuele stimulatie hebt (zoals het kijken naar porno of visualiseren van seksuele verlangens)
 • of je fysieke stimulatie hebt (zoals een massage, of gestreel van je huid)
 • wat jij met je bekkenbodemspieren op dat moment doet

Tijdens je work-out

Het is dus mogelijk om tijdens je work-out een orgasme te krijgen. In de meeste gevallen zijn vrouwen bezig met oefeningen waarbij hun buikspieren aangespannen zijn. Dr. Jeffcoat doelt hiermee op buikspieroefeningen en gewichtheffen. Ook tijdens het klimmen kunnen vrouwen (letterlijk en figuurlijk) tot een hoogtepuntje komen.

De oorzaak

Volgens Dr. Jeffcoat kan een zogenaamde ‘coregasm’ meerdere oorzaken hebben, zoals:

 • Stimulatie van de clitoris
  Door de manier waarop jij op een fitnessapparaat zit kan de clitoris zodanig gestimuleerd worden dat jij tijdens bepaalde buikspieroefeningen daadwerkelijk een orgasme krijgt.
 • Genitofemoralis zenuw
  Deze zenuw zorgt ervoor dat jij gevoel hebt in je liezen, een deel van je heup, aan je dijen, de binnenkant van je bovenbenen, en je buitenste schaamlippen. De zenuw loopt vanaf je heup tot aan je buikspieren, en wordt dus gestimuleerd als jij op je matje je buikspierkwartier houdt.
 • PSAS
  Een laatste oorzaak die door Dr. Jeffcoat benoemd wordt is PSAS, oftewel: persistent sexual arousal syndromeVrouwen die aan deze aandoening lijden hebben non-stop last van genitale opwinding. Oftewel: fysiek zijn ze altijd opgewonden, terwijl hun mentale toestand daar helemaal niets mee te maken heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Buzzfeed

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme