4x tekenen laten zien dat je kind klaar is om te gaan leren lezen

Opvoeden Rachelle Abbas 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Elke ouder weet dat voorlezen om zoveel redenen nuttig is. Het zorgt onder andere voor een goede band tussen ouder en kind, maar het helpt ook om de basis te leggen voor geletterdheid en een liefde voor lezen te ontwikkelen. Maar wanneer zijn kinderen klaar om zelfstandig te leren lezen?

Er zijn tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind er klaar voor is, stellen deskundigen op het gebied van kinder geletterdheid.

Je kind zelfstandig leren lezen

Zo herken je het:

1. Je kind doet alsof hij kan lezen

Slaat je zoon of dochter zijn/haar lievelingsboek zelf open en begint hardop te ‘lezen’? Dat kan een teken zijn dat je kind er klaar voor is om een lezer te worden. Leren lezen is vergelijkbaar met andere ontwikkelingsmijlpalen. Wat het belangrijkste is dat jij kunt doen, is dat je een verhaal aan je kind voorleest, maar ook mét je kind leest.

Je kind iedere dag 30 minuten voorlezen en je kind aanmoedigen om zelf boeken te lezen is een goede oefening. Kinderen kunnen ook naar de plaatjes kijken. Help je kind woorden in zijn omgeving te herkennen en let eens op het enthousiasme van je kind wanneer hij woorden herkent en het later zelf kan lezen.

2. Je kind houdt ervan om voorgelezen te worden

Of je kind er nou van houdt om voorgelezen te worden of zelf te ‘lezen’ en eigen verhalen te vertellen, het lijkt erop dat je kind klaar is om te leren lezen. Een ding dat kan helpen is om te noemen wat je ziet op plaatjes, of laat je kind vertellen wat hij ziet op plaatjes. Blijf ook met je kind praten over het verhaal of wat hij uit het boek kan leren.

3. Hij kent het alfabet en de juiste klanken

Het leren herkennen van letters en de klanken die erbij horen, evenals het kunnen rijmen, is een grote stap naar het leren lezen. Het is belangrijk om je kind de tools te geven om dit te leren.

4. Je moet steeds hetzelfde boekje voorlezen

Zoveel ouders zullen dit herkennen: een boek voor de 9399e keer voorlezen. Dat kan irritant zijn, maar is ook een teken dat je kind klaar is om zelf aan de slag te gaan. Volgens een expert begint het leren lezen met zelf een boek kunnen vasthouden, weten hoe de pagina moet worden omgeslagen, aanwijzen waar plaatjes staan, hoe je kleine zelf weer terug kan bladeren naar favoriete pagina’s én de behoefte om steeds uit hetzelfde boek te worden voorlezen.

7 tips van moeders en oma’s om van voorlezen een feest te maken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme