5x angsten die iedere (nieuwe) ouder herkent

Kinderen Valéry de Voijs 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben jij onlangs (voor het eerst) moeder geworden? Gefeliciteerd! Je leven draait op het moment waarschijnlijk alleen om je baby. Je dagen bestaan uit troosten, voederen, verschonen van luiers en héél veel knuffelen. Met alle liefde van de wereld sta jij dag en nacht klaar voor je kleine. Maar wat als je opeens last krijgt van allerlei angsten? Dan ben jij niet de enige. Deze angsten zijn voor iedere ouder herkenbaar.

Je baby is het meest waardevolle waar jij ooit voor hebt gezorgd. Het is dus logisch dat je bang bent dat jouw baby iets overkomt.

Angsten die iedere ouder heeft

Eén troost: je bent niet de enige. De één ervaart meer paniek dan de ander, maar iedere ouder zal deze angsten herkennen.

1. Angst op je baby te laten vallen

Met stipt op nummer één: de angst dat jouw pasgeboren zoon of dochter zal vallen. Op het begin loop je door de kamer alsof je baby breekt als jij te hard ademt. Wanneer je broertje op kraambezoek komt, en jouw baby even wilt vasthouden, kun je niet vaak genoeg herhalen dat ie wel z’n hoofdje goed moet ondersteunen.

2. Angst rondom (borst)voeding

Iedere moeder heeft momenten waarop ze bang is dat haar kinderen iets tekort kunnen komen. Je kunt jezelf soms helemaal gek maken met je eigen angsten. Vragen als ‘wat als mijn baby niet voldoende melk binnen krijgt tijdens de borstvoeding?’, ‘wat als de flesvoeding niet goed blijkt te zijn voor mijn baby?’ en ‘doe ik alles wel goed?’ gaan constant door jouw koppie.

3. Wiegendood

Als het ‘s nachts te lang stil is moet jij je inhouden om niet voor de derde keer die kant op te gaan lopen. Gewoon om even te checken of je baby nog wel ademt. Je wilt er liever niet aan denken, maar de angst voor een wiegendood zal (zeker op het begin) dagelijks aanwezig zijn. In Nederland sterft gemiddeld iedere maand één baby door deze oorzaak.

4. Huisdieren

Een iets minder heftige angst dan de angst voor wiegendood, is de angst dat jouw baby en je viervoeter niet overweg kunnen. Wat als je hond of kat het nieuwe gezinslid niet zal accepteren?

5. Angst dat je baby je afwijst

Wat als je kind niets van je moet weten? Je hebt je zoon of dochter ongeveer negen maanden in jouw buik gedragen, je zou je leven voor hem/haar geven, je hebt een onvoorwaardelijke liefde waar niets en niemand ooit tussen zou kunnen komen… maar andersom? Wat als je kind een duidelijke voorkeur lijkt te hebben voor je partner? Juist heel blij wordt van z’n opa en oma, maar jou links laat liggen? Er kunnen allerlei verklaringen voor zijn, maar pijn doet het wel.

6 dingen om te onthouden wanneer je een moeder bent met sociale angsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme