De ‘zwangerschapsneus’ is trending op TikTok: ken jij dit al?

Zwanger Wilma Groothuis 30 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb je wel eens van een zwangerschapsneus gehoord? Er zijn vrouwen die zeker weten dat hun neus tijdens de zwangerschap groeide. Kan dat kloppen of is het een fabeltje?

Dat er tijdens een zwangerschap het één en ander aan je lichaam verandert, is logisch. Nu gaat er het gerucht dat je neus groeit als je zwanger bent. Is dat waar?

Groeiende neuzen op TikTok

Vrouwen op TikTok weten het zeker: het is waar. In een video laat Kaylyn Hill zien dat haar neus groeit gedurende de zwangerschap. “Wil je praten over zwangerschapsneus? Het wordt steeds erger”, waarschuwt ze.

@kaylyn.hill

It gets progressively worse🫠🫠#momtok #newmom #ftm #rainbowbaby #pregnancy #ttc #ttcjourney #librababy #pregnancynose

♬ Devil Eyes – There I Ruined It

Ook TikTokker Mamba Basa deelt haar ervaring met de zwangerschapsneus. Ze vertelt dat ze dacht er schattig uit te zien tijdens haar zwangerschap en ze niet kon wachten tot het zo ver was. Dan laat ze haar neus zien als het eenmaal zo ver is. “Kijk naar de grootte van mijn neus. Het is klaar”, verklaart ze.

@mamba.basa

#stitch with @heyosato cause look at the size of my nose already ✋🏾 it’s over #pregnancynose

♬ original sound – Mamba 🐻

Groeien neuzen tijdens zwangerschap?

Ben je nu heel ontevreden met je neus, wacht dan nog even met het afschrijven van een eventuele zwangerschap. Want is het echt waar, groeien neuzen als je zwanger bent? “Hoewel ‘zwangerschapsneus’ geen medische term is, lijken de neuzen van veel vrouwen groter te zijn tegen het einde van de zwangerschap”, vertelt Jessica Madden, medisch directeur van Aeroflow Breastpumps aan het Amerikaanse ouderschapsplatform Parents.com.

Zoals je misschien al verwacht, heeft dit allemaal te maken met je hormonen. Madden: “Deze neusveranderingen zijn te wijten aan een hormonaal gemedieerde toename van het circulerende bloedvolume van vrouwen tijdens de zwangerschap. Hoewel het grootste deel van het verhoogde bloedvolume bedoeld is om een groeiende foetus en baarmoeder te ondersteunen, krijgen alle delen van het lichaam tijdens de zwangerschap een verhoogde bloedstroom.”

Neusvergroting bij zwangerschapsvergiftiging

Gelukkig is dit iets waar je je over het algemeen geen zorgen over hoeft te maken. Wel is het goed om even op te letten als je merkt dat je neus groter wordt. “Bij Pre-eclampsie, een zwangerschapsaandoening die oedeem (zwelling) veroorzaakt, kan er ook toe bijdragen dat sommige neuzen groter lijken”, vertelt Madden.

Maak je je zorgen? Bespreek het dan met je huisarts of verloskundige. Wel is het volgens Madden zo dat de veranderingen tijdelijk moeten zijn. “In de meeste gevallen verdwijnt de zwangerschapsneus ongeveer zes weken na de bevalling.” Heb je last van een zwangerschapsneus? Weet dan dat het maar tijdelijk is en trek het je vooral niet teveel aan: je bent niet de enige.

Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap: wanneer moet je je zorgen maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme