Bedgeheimen na de bevalling: ‘Ik wilde hem het liefst in de kraamweek al bespringen’

Relatie Laura Saija 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Het ene stel duikt het liefst zo snel mogelijk weer met elkaar het bed in terwijl anderen er maanden over doen, maar wat is eigenlijk snel? Klopt het gemiddelde van twee keer per week seks wel? En wordt de seks anders na de bevalling? Iedere week vertelt een Famme-lezeres in de rubriek Bedgeheimen na de bevalling, wat er bij haar tussen de lakens gebeurt, sinds de bevalling.

Deze week hebben we het met Jolijn over seks na de bevalling.

Wat voor bevalling heb je gehad?

“De bevalling ging moeizaam, maar wel op de natuurlijk manier. Ik had dus geen keizersnede of kunstverlossing nodig, maar dat scheelde niet veel. De bevalling had ik namelijk helemaal uitgestippeld en ik had precies in mijn hoofd hoe het moest gaan. De kaarsjes en het bad stonden klaar, maar uiteindelijk ben ik toch in bed bevallen na uren persen. We stonden net op het punt om naar het ziekenhuis te verplaatsen, maar toen kwam onze dochter Lois toch nog spontaan.”

Hoe lang duurde het voordat jullie weer seks hadden?

“Als het aan mij lag, hadden we meteen weer seks. In de kraamweek vroeg ik aan de verloskundige en de kraamzorg wanneer we weer seks mochten hebben. Ze keken me allebei vreemd aan. Er gierden allerlei hormonen en nieuwe gevoelens door mijn lichaam en het liefst wilde ik mijn vriend bespringen. De verloskundige legde uit dat we het best zes weken konden wachten met seks. Of als je bent gestopt met vloeien. Uiteindelijk duurde het de volledige zes weken voordat ik stopte met vloeien. Tegen die tijd had ik helemaal geen zin meer in seks. Het duurde nog een paar weken voordat we het probeerden.”

Kon je genieten na de eerste keer seks?

“Nee. Ik maakte mij enorm veel zorgen, vooral om lekkende borsten. Ik had enorme overproductie met borstvoeden en ik was heel bang dat mijn vriend in de buurt van mijn tepels zou komen en dat ik dan zou gaan lekken. Toen dit uiteindelijk ook gebeurde, zijn we gestopt met de seks.”

Is de seks anders sinds de bevalling?

“De seks is zeker veranderd. Lois is nu een half jaar oud en we hebben heel weinig seks. Berend en ik waren toen ik zwanger werd net een jaar samen en we hadden toen relatief veel seks. Ik denk zo’n vier keer per week. Ik snap dat dat minder wordt als je langer een relatie hebt, maar nu is het wel heel weinig.”

Hoe vaak hebben jullie seks sinds de baby?

“Ik denk dat we het afgelopen half jaar vier keer seks hebben gehad. Dit komt voornamelijk door de onzekerheid over mijn lichaam. Ik geef nog steeds borstvoeding en mijn borsten hebben een hele andere functie gekregen. Dit vind ik zelf echt een mood killer.”

Seks tijdens je zwangerschap: 5x dingen die jij wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme