Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Zwanger 12 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Seks tijdens je zwangerschap: 5x dingen die jij wil weten

Seks tijdens de zwangerschap kan nog weleens een dingetje zijn. Sommige vrouwen (en hun partners) hebben tijdens de zwangerschap de meest fantastische seks van hun leven, terwijl anderen er niet aan moeten denken. Maar hoe safe is het eigenlijk om de liefde te bedrijven terwijl jij in verwachting bent? En kun je eigenlijk nog wel klaarkomen?

Net zoals jouw lichaam tijdens de zwangerschap verandert, zal ook jouw seksdrive veranderen. Seksstandjes die jij voorheen geweldig vond, hoeven nu niet meer zo nodig. Welk standje jullie ook proberen; luister naar je lichaam, en be gentle met jezelf.

Seks tijdens de zwangerschap

Van doorweekte lakens tot aan paniekaanvallen: we’ve all been there. Voor je gaat experimenteren wil je hier even bij stil staan:

1. Je zult creatief moeten zijn

Het goede nieuws is dat alle standjes (meestal!) veilig zijn. Je baby wordt beschermd door de spieren in jouw baarmoeder, en het vruchtwater. Het slechte nieuws is dat niet ieder standje even comfortabel zal zijn. In je eerste trimester zul je er dan nog niet veel van merken, maar tijdens je tweede en derde trimester zal de jouw buik je behoorlijk in de weg gaan zitten. Hoe leuk die reverse cowboy ook lijkt… toch wil je dit standje waarschijnlijk even skippen.

2. Orale bevrediging

Jawel, ook orale bevrediging kan geen kwaad. Je partner kan jou dus gerust verwennen tijdens de zwangerschap. Het is daarbij wel belangrijk dat hij niet op je vagina blaast. Dit kan er namelijk een luchtembolie veroorzaken. Als jij namelijk een klein wondje hebt in jouw vagina of baarmoederwand, kan er lucht in je bloedbaan komen, waardoor er een ontstopping ontstaat.

3. Vermijd seks in de laatste weken

Van je benen tot je buik: alle spieren zullen samentrekken als jij tot je hoogtepunt komt. Hoewel deze samentrekkingen niet hetzelfde zijn als weeën, wordt aangeraden om in de laatste weken van je zwangerschap geen seks te hebben. Of in ieder geval niet klaar te komen (maar dat kan misschien best verleidelijk zijn als jij en je partner van elkaar genieten). Tijdens een orgasme komen er namelijk twee hormonen vrij: prostaglandine bevordert de ontsluiting, en oxytocine zorgt voor de weeën. Belangrijk om te weten is dat je niet meer kunt vrijen wanneer je vliezen zijn gebroken, want dan bestaat er infectiegevaar.

4. Wanneer seks tijdens de zwangerschap dan wel vermijden?

Seks tijdens de zwangerschap is (meestal) dus geen probleem. Als je twijfelt, is het natuurlijk altijd verstandig om langs een arts te gaan. Als jij last hebt van één van deze klachten zal je arts dan ook adviseren om geen seks te hebben tijdens de zwangerschap:

  • Wanneer je bloed.
  • Wanneer je vage klachten hebt zonder directe oorzaak (meer afscheiding, buikpijn, krampen).
  • Wanneer er sprake is van een cervixinsufficiëntie (oftewel: je cervix is korter dan 22 millimeter waardoor je kans hebt op een vroeggeboorte).
  • Wanneer je te maken hebt met een vasa previa (meerder bloedvaten van de navelstreng liggen dan voor de geboorte-uitgang. Dit is overigens vrij zeldzaam: gemiddeld komt een vasa previa bij 1 op de 3000 zwangerschappen voor).
  • Wanneer je risico loopt op een miskraam (of in het verleden een miskraam hebt gehad).
  • Wanneer je voor je 37e week weeën voelt.
  • Wanneer je baarmoederhals te vroeg is geopend.

5. Het is normaal dat je opgewonden bent

Holy. Guacamoly. Vooral tijdens de drie gouden maanden. Oftewel: je tweede trimester. Tijdens deze weken gieren de hormonen door je lijf. Je VGG is vochtig, je libido stijgt met de dag, en je zelfvertrouwen is nog nooit zo hoog geweest. Tenminste, als je geluk hebt. Lang niet iedereen ervaart deze positieve dingen, en dat is oké. Misschien ben je moe, of voel je je emotioneel uitgeput. Het aller belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert en extra lief bent voor jezelf. Of dat nu tussen de lakens is, of met een grote pot Nutella op de bank.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Een orgasme tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme