6 redenen waarom vrouwen (soms) niet kunnen klaarkomen

Gezondheid Eva ten Wolde 22 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Klaarkomen is heel natuurlijk, maar niet per se vanzelfsprekend. Het is zelfs een feit dat de helft van de vrouwen zelden of nooit klaarkomt tijdens een heteroseksuele vrijpartij. Dit zijn schokkende cijfers, dus het wordt tijd om dit eens uit te zoeken… Bij deze: zes redenen waarom vrouwen (soms) niet tot een hoogtepunt kunnen komen.

Is klaarkomen lastig voor je? Dit kan misschien één van de redenen zijn…

1. Geen orgasme door mentale gesteldheid

Als je niet goed in je vel zit, kan het lastiger worden om een climax te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door een depressie komen, maar ook door dingen die een stuk onschuldiger lijken.

Als je boos, moe of gestresst bent, kan je namelijk ook moeilijker klaarkomen. De boosheid en stress hoeft niet eens iets te maken te hebben met je partner; problemen op het werk neem je onbewust ook mee naar huis (en bed…).

Let’s spice things up! Maak je seksleven (weer) spannend met déze tips

2. Niet klaarkomen door relatieproblemen

Onopgeloste relatieproblemen maken soms meer kapot dan je lief is – zo ook het plezier tussen de lakens. Als je aan de lopende band ruzie hebt met je partner, kan je minder genieten van de seks. De liefde bedrijven is namelijk een stuk fijner als je je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk verbonden voelt.

Als het orgasmeprobleem daadwerkelijk wordt veroorzaakt door ernstige relatieproblemen, kan je een relatietherapeut of psycholoog inschakelen.

3. Geen orgasme door communicatieproblemen

Als je bedpartner niet weet hoe hij of zij jou een plezier kan doen, kom je waarschijnlijk zelden tot nooit tot een hoogtepunt. Het is om deze reden belangrijk om eerlijk te communiceren. Je bedpartner kan je gedachten niet lezen, dus vertel hem of haar waar je naar verlangt!

Dit hoeft niet eens als kritiek over te komen, want je kan dit op een positieve, aanmoedigende manier brengen. Je hoeft niet per se te zeggen dat je minnaar je verkeerd stimuleert, want je kan ook het volgende zeggen: ‘Het was heerlijk toen je (…) deed! Kan je dat nog eens proberen?’

Als je masturberen fijner vindt dan seks hebben met je partner – is dat raar?

4. Niet klaarkomen door lichamelijke factoren

Er zijn verschillende lichamelijke factoren die een orgasme in de weg kunnen staan. Een chronische ziekte (zoals: MS of hart- en vaatziekten) of bepaalde medicatie (zoals: antidepressiva) kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je moeite hebt met klaarkomen.

Een orgasmeprobleem kan daarnaast nog veroorzaakt worden door hormonale veranderingen (zoals: de overgang) of pijn tijdens het vrijen.

5. Geen orgasme door onzekerheid

Als je niet tevreden bent met je eigen lichaam, kan je seksleven hier uiteindelijk onder lijden. Het wordt op deze manier lastig om in the moment te zijn – zonder dat je je druk maakt om je imperfecties. Als de negatieve gedachten aan je blijven knagen tijdens de seks, kan het zo zijn dat je hierdoor niet voldoende opgewonden raakt.

Treat yourself; 5x de fijnste sextoys voor jouw plezier

6. Niet klaarkomen door overmatig alcoholgebruik

Eén of twee wijntjes kunnen een orgasme intenser maken, maar te veel alcohol kan het juist onmogelijk maken. Door overmatig alcoholgebruik neemt de bloedtoevoer naar de clitoris af – en dat is precies hetgeen dat je normaalgesproken zo opgewonden maakt.

Er zijn genoeg mensen die hier af en toe last van hebben na een iets te gezellig feestje, maar het wordt problematisch als dit meer regel dan uitzondering is.

Dit zijn mogelijke oorzaken waarom je minder zin in seks hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen