Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 7 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Het dertigersdilemma: Famme’s Valéry zit er middenin

Het dertigersdilemma. Volgens Google is het een periode waarin onzekerheid en verwarring heerst bij mensen tussen de 25 en 35 jaar. Best een vage beschrijving voor een vage periode. Toch weet Famme’s redacteur Valéry precies wat Google hiermee bedoelt. Zelf zit ze voor haar gevoel midden in het bekende dertigersdilemma en ze deelt hier in alle kwetsbaarheid haar ervaringen.

Dertigersdilemma

“Hoe hard ik ook geloofde dat mij zoiets niet zou overkomen, is het toch écht gebeurd. Nu ik de dertig gepasseerd ben heb ik het gevoel dat ik de richting in mijn leven kwijt ben. Dus ben ik in het dertigersdilemma beland. Als jij ook bekend bent met deze fase zullen deze vraagstukken jou gegarandeerd bekend voorkomen:

(Meer) Kinderen

Het klinkt cliché maar het is toch echt een dingetje. Je wordt ouder en beseft dat je niet meer alle tijd van de wereld hebt. Je gaat toch nadenken over je kinderwensen. Wil ik een gezinnetje stichten (of uitbreiden) of ben ik tevreden met hoe het is? Misschien heb ik over een paar jaar wel helemaal geen energie meer om achter een kleine aan te rennen of krijg ik later spijt van mijn keuze.

Relatie

Is dit het nu? Nu ben ik als hopeloze romanticus altijd aan het dagdromen. Wanneer ik een stabiele relatie zit en wij toekomstplannen bespreken kan ik soms een verstikkend gevoel krijgen. Ergens vind ik het verschrikkelijk om te weten hoe de aankomende tien jaar eruit gaan zien. Een fijn salaris, een leuk huis, een liefdevolle relatie… alles loopt op een rolletjes. Maar stiekem word ik gek als ik eraan denk dat dit het is. Ik mis de spanning van die nieuwe verliefdheid. Een vriendin is sinds kort weer hoteldebotel verliefd, en kan dan in spanning afwachten of hij belt. Die kriebeltjes mis ik. Dat betekent niet dat ik niet happy ben met m’n partner, maar ergens mis ik die tijden dat je niet wist wat er komen ging.

Werk

Begrijp me niet verkeerd. I love my job. Ik ben gek op alles waar Famme voor staat en schrijf dagelijks met plezier. Maar ergens voel ik kriebeltjes. Wil ik toch niet weer gaan reizen? Wat als ik toch iets voor mezelf wil beginnen? Ik voel de tijd wegtikken en de onrust groeien. Ik heb een hekel aan het ‘nu of nooit’ idee, maar toch speelt deze gedachte de laatste tijd een grote rol. Ik geloof erin dat je nooit te oud bent om een carrièreswitch te maken, of je dromen achterna te gaan maar dan moet ik er wel werk van gaan maken. Ik kan mijn dromen niet blijven uitstellen. Juist in deze periode van het welbekende dertigersdilemma spelen die gedachten een grote rol.

Uiterlijk

Laten we er niet omheen draaien. De zwaartekracht kickt in. De boel begint te hangen, en de rimpeltjes worden zichtbaar. Als ik naar foto’s van ‘vroeger’ kijk, voel ik een nostalgisch verlangen. Ik leek zo gelukkig, zo sprankelend met die glow op mijn gezicht. Had ik meer energie of ligt het aan mijn kledingstijl? Ik kan er de vinger niet op leggen, maar ik weet wel dat het niet met één botox behandeling opgelost zal zijn. Ik geloof dat die speelse uitstraling en schoonheid van binnenuit komen. De jaren krijg ik niet meer terug, maar mijn conditie of gezonde levensstijl kan ik natuurlijk aanpassen. Vroeger was ik iedere dag in de sportschool te vinden, dat is tegenwoordig wel anders.

Dwalen in mijn hoofd

Ik weet dat ik dingen wil veranderen, maar ergens ben ik bang om knopen door te hakken. Een ‘nieuw’ leven beginnen betekent ook dat je het verleden achter je moet laten. Ik kan net zo lang naar die oude foto’s van mezelf staren, maar ik moet het toch écht tot me door laten dringen: ik ben die persoon niet meer. Ik ben veranderd. En dat is ook goed; dat is het leven. Het enige wat mij nu nog te doen staat is om keuzes te maken, knopen door te hakken, en niet zoveel blijven dwalen in dat koppie van me. Dan komt het allemaal wel goed. En dan kan ik over tien jaar de boel wel weer gaan analyseren tijdens mijn midlifecrisis. Jeej, ik verheug me er nu al op. ”

Haha! Deze illustraties laten het verschil zien tussen een relatie vóór en na je dertigste

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme