Dilemma: ‘Moet ik naar het advies van het consultatiebureau luisteren?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Samantha (30) haar dilemma voor: “Moet ik luisteren naar mijn moedergevoel of naar het advies van het consultatiebureau?”

“Tien weken geleden werd ik moeder van mijn eerste zoon, Lionel. Doordat hij zo onrustig was, ben ik in zijn eerste weken al met hem naar de osteopaat en naar de huisarts geweest. Ook heb ik een lactatiedeskundige mee laten kijken als ik borstvoeding gaf. Volgens hen was alles oké met hem en moest ik gewoon even doorzetten.

Altijd eten

Een paar weken geleden merkte ik dat hij iets rustiger werd als ik hem meer voedingen op een dag gaf. Het resultaat: in no time was hij een chubby baby. Vorige week ging ik met hem naar het consultatiebureau en werd mij gevraagd hoeveel voedingen ik per dag gaf. Ik zei eerlijk dat ik hem twaalf tot vijftien keer per dag aanlegde. Het gezicht dat ik toen te zien kreeg, zal ik nooit meer vergeten. Volgens de arts was het veel te veel en zou mijn baby op die manier veel te dik worden. Ze liet in de curve zien dat hij op dat moment al ver boven het gemiddelde gewicht zat. Ook zou het aantal voedingen dat ik geef helemaal niet goed zijn voor de organen van zo’n kleine baby.

Afbouwen

Als nieuwe moeder ben ik onzeker, maar doe ik wat ik kan. Ik doe alles dan ook op gevoel. Omdat ik erg schrok van de reactie, heb ik direct geprobeerd om minder voedingen te geven. Volgens het consultatiebureau heeft hij namelijk meer dan genoeg aan zes of zeven voedingen. Ik heb het een aantal dagen geprobeerd, maar het resultaat was allesbehalve positief. We hadden snel weer een huilende en hongerige baby, net zoals de eerste weken na zijn geboorte. Dát is volgens mij ook niet de bedoeling.

Dilemma

Wat moet ik doen? Zijn twaalf tot vijftien voedingen echt te veel? Moet ik naar het consultatiebureau luisteren en mijn baby laten huilen? Of zal ik naar mijn moedergevoel luisteren en gewoon mijn baby aanleggen wanneer hij wil. Ik twijfel momenteel heel erg en weet echt niet wat ik moet doen.”

Dilemma: ‘Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme