Dilemma: ‘Zal ik mijn kind veganistisch gaan opvoeden of niet?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Charissa haar dilemma voor: “Zal ik mijn kind veganistisch gaan opvoeden omdat mijn vriend dat zo graag wil of niet?”

“Sinds twee jaar ben ik weer gelukkig in de liefde. Na een stressvolle scheiding had ik de hoop op een leuke man opgegeven. Maar opeens was daar mijn prins op het witte paard, Rutger. Door hem kreeg ik weer vertrouwen in de liefde. Hij was alles wat ik wilde. Nu ik drie maanden zwanger ben, denk ik steeds vaker na over hoe ik ons kind wil gaan opvoeden. Rutger is veganistisch en zegt dat ons kind wat hem betreft een veganistische opvoeding gaat krijgen. Ik ben er alleen nog niet uit of ik dat ook wil.

Veganistisch opvoeden

Als vegetariër heb ik alle respect voor Rutger en zijn vegan lifestyle. Hij eet geen dierlijke producten en hij draagt geen leren schoenen. Ik ben als vegetariër dol op een lekkere plak kaas en een glas melk. Gelukkig laten we elkaar hierin helemaal vrij. Toen ik zwanger werd waren we door het dolle heen. Toen ik laatst op een verjaardag Rutger tegen zijn veganistische vrienden hoorde zeggen dat ons kind zeker een veganistische opvoeding zou krijgen, knapte er iets in mij. Sindsdien staan we hierin lijnrecht tegenover elkaar.

Missen van voedingsstoffen

Als we ons kind veganistisch gaan opvoeden dan ben ik bang dat het voedingsstoffen te kort komt. Wat als ons kind niet goed groeit of een vitaminetekort krijgt? Ik moet er niet aan denken. Wij zijn de ouders en wij moeten de juiste en gezondste keuze maken voor ons kind. Volgens Rutger zal het allemaal wel meevallen en moet ik mij niet zo druk maken. Hij is als veganist toch ook gezond? Wanneer ik zeg dat hij als volwassen man zelf deze keuze heeft gemaakt maar dat onze baby deze keuze zelf niet kan maken maar van ons afhankelijk is, lijkt hij het niet te willen snappen.

Dilemma

Ik sta voor een groot dilemma. Moet ik mijn veganistische vriend zijn zin geven en ons kind veganistisch opvoeding gaan geven? Of moet ik naar mijn moedergevoel luisteren en het alles laten eten, tot het op een leeftijd komt dat het zelf kan kiezen wat het wil. Ik neig naar het laatste, maar dan ben ik bang dat we ruzie krijgen en onze relatie onder druk komt te staan.”

6x goede veganistische eetgewoontes om vandaag nog over te nemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen