Dilemma: ‘Zal ik nu voor kinderen gaan of eerst nog meer carrière maken?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 23 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Daisy (33) haar dilemma voor: “Zal ik nu voor kinderen gaan of eerst nog meer carrière maken?”

“Mijn vriend Dylan en ik zijn al tien jaar samen en zijn nu op het punt aangekomen dat we een stap verder willen. We hebben allebei een stabiele baan, hebben samen een mooi appartement en een druk sociaal leven. Alleen mist er nog iets in ons leven. Na meerdere gesprekken gehad te hebben zijn we eruit dat we niets liever dan een gezin willen, mocht het ons gegund zijn natuurlijk. Toch zitten we met een dilemma. Zo twijfelen we of we nu al zullen proberen om zwanger te worden of dat we hiermee beter nog een aantal jaar moeten wachten, zodat ik eerst meer carrière kan maken.

Kind of carrière?

Zowel Dylan als ik hebben een goede baan als jurist. We werken allebei fulltime. We gaan iedere ochtend vroeg weg en komen ‘s avond pas rond acht uur thuis. Dan moet er nog gekookt en gesport worden. Ik ben dol op mijn werk, dus toen er laatst aan mij werd gevraagd of ik hoofd van de afdeling wilde worden, gaf ik direct aan dat te willen. Voor mijn carrière is het een goede stap. Toch knaagde het daarna aan mij. Hoe ga ik deze drukke baan ooit met het moederschap combineren?

Mening omgeving

Mijn ouders vinden dat ik eerst meer carrière moet maken, voordat we aan kinderen beginnen. Volgens mijn vader doe je dat voordat je kinderen krijgt, want daarna heb je er als moeder geen tijd meer voor. Wanneer ik het met mijn vriendinnen bespreek, die ook allemaal goede en drukke banen hebben, zeggen ze, dat ik over een paar jaar ook nog een kind kan krijgen. Ik weet alleen niet of dat wel lukt als we nog jaren wachten. Ik ben nu namelijk 33 jaar en Dylan is zelfs vier jaar ouder. Dit zou de perfecte leeftijd zijn om aan kinderen te beginnen.

Dilemma kinderwens

Hoeveel we ook praten, we weten niet wat we moeten doen. Het is echt een moeilijk dilemma. Gaan we nu voor kinderen en zal ik daardoor minder carrière kunnen maken dan ik voor ogen heb, of zullen we nog een paar jaar wachten, zodat ik op werkgebied nog meer kan groeien? Dylan geeft mij de ruimte, want hij snapt goed dat ik door een eventuele zwangerschap met bijkomend verlof een stapje terug moet doen. Misschien moet ik niet teveel nadenken en maar gewoon kijken wat de toekomst ons brengt.”

Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen