Dilemma: ‘Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Irene (32) haar dilemma voor: “Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?”

“Borstvoeding heb ik altijd als iets magisch gezien. Op het moment dat ik zwanger was, wist ik dan ook zeker dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Op wat pijn in de eerste week na, was het net zo geweldig als ik mij van te voren had voorgesteld. Ik wilde het in eerste instantie een jaar volhouden, maar toen mijn zoon een jaar werd, wilde ik helemaal niet stoppen. Ik vond het nog veel te fijn.

Inmiddels al bijna drie jaar borstvoeding

Daarna liet ik het los. Ik wilde per maand bekijken of mijn zoon en ik het nog fijn vonden. Inmiddels is mijn zoon bijna drie en geef ik nog steeds borstvoeding. In de ochtend, in de middag en in de avond hebben we ons momentje samen. Soms wil hij ook nog voor zijn middagdutje of als hij getroost moet worden een keertje extra bij mij drinken. Laatst waren we in een indoorspeeltuin en was hij hard gevallen. Ik kon hem op dat moment alleen maar troosten door hem aan te leggen. Mensen keken me ontzettend raar aan toen mijn kind van bijna drie borstvoeding kreeg.

Twijfelen over borstvoeding

Vanaf dat moment ben ik gaan twijfelen of ik nog wel door moet gaan met het geven van borstvoeding. Niet alleen in die indoorspeeltuin kreeg ik scheve gezichten, ook gebeurt dat geregeld als we op verjaardagen of op andere plekken zijn. Soms vragen mensen zelfs waarom ik dit nog wil. Misschien moet ik hem in ieder geval afleren om borstvoeding te willen als hij getroost moet worden of als we ergens anders zijn dan thuis. We vinden allebei het momentje samen erg fijn, maar de borstvoeding zelf is allang niet meer nodig. Hij eet goed, gevarieerd en veel aan tafel.

Stoppen of niet?

Als het aan mij lag kon ik zo nog een jaar doorgaan. Maar misschien is drie een mooie leeftijd om af te bouwen. Zeker ook met het zicht op de basisschool. Toch vind ik het wel moeilijk om dit tijdperk achter me te laten. Wat zal ik doen? Stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is of maling hebben aan meningen van anderen en nog doorgaan?”

Carolien (42): ‘Ik verliet mijn man en twee kinderen voor mijn jeugdliefde en ik heb er spijt van’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen