Dilemma: ‘Moet ik het toelaten dat mijn ouders mijn kinderen zoveel cadeaus geven?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 26 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Charlotte (32) haar dilemma voor: “Moet ik het toelaten dat mijn ouders mijn kinderen zoveel cadeaus geven?”

“Mijn ouders zijn echt schatten. Ze doen alles voor mij en mijn gezin. Ze passen af en toe op, zodat mijn man en ik een date night kunnen hebben en ook staan ze altijd klaar tijdens de studiedagen en vakanties van de kinderen. Het zijn de opa en oma die ieder kind zich zou wensen. Mijn kinderen zijn dan ook dol op ze. Helaas komt dit niet alleen door hoe ze doen, maar ook door wat ze geven.

Veel cadeaus

Ik weet dat opa’s en oma’s er zijn om hun kleinkinderen te verwennen. Maar zoveel als dat mijn ouders doen? Dat kan niet goed zijn. Iedere keer als ze daar zijn geweest, dan komen ze weer met iets groots thuis. Grote legopakketten en te dure Barbies. Laatst had mijn zoon van acht zelfs een drone gekregen. Eentje die hij zelf niet eens kan besturen! Toen ik aan mijn vader vroeg of dit nu echt nodig was, zei hij dat mijn zoon al meerdere keren had gezegd dat hij zo’n drone cool vond.

Een pony

Dat niet alleen, mijn moeder vroeg laatst of mijn dochter van zeven een pony mocht. Een echt dier, dat elke dag verzorging nodig heeft. Ik stond met mijn mond vol tanden. Ze vroeg het waar mijn dochter bij was, dus die stond natuurlijk te springen van blijdschap. Die blijdschap was snel voorbij toen ik hun allebei vertelde dat een pony écht te ver gaat.

Stoppen met zoveel cadeaus

Moet ik het toelaten dat mijn ouders mijn kinderen zoveel cadeaus geven of zal ik er echt iets van zeggen? Natuurlijk snap ik dat opa’s en oma’s het heerlijk vinden om hun kleinkinderen te verwennen, maar zo vaak? Hun speelgoedkast puilt inmiddels uit en ik wil niet dat mijn kinderen verpest worden met het krijgen van zoveel cadeaus. Als ze nu alles krijgen, waar worden ze dan in de toekomst nog blij van?

Dilemma

Ik zit dus met een groot dilemma. Aan de ene kant weet ik dat mijn ouders gekwetst zullen zijn als ik er iets van zeg. Ik weet namelijk hoe dol ze op hun kleinkinderen zijn en dol zijn op cadeautjes geven. Aan de andere kant denk ik, ach wat maakt het ook uit. Ik moet blij zijn met zo’n leuke opa en oma voor mijn kinderen. Ik twijfel over wat ik moet doen.”

Rachel (30): ‘Het doet mij verdriet dat mijn kind zonder een opa of oma zal opgroeien’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen