Zo kun je zelf lopen bij jouw kind stimuleren

Kinderen Vera Guldemeester 26 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Het moment dat je kind gaat lopen, is natuurlijk hartstikke leuk. Het is weer een nieuwe mijlpaal. Merk je dat je kind graag wil lopen, maar dat het toch nog niet lukt? Dan zijn er tips waarmee je het zelf lopen van jouw kind kan stimuleren. De volgende tips gaan hem of haar daar zeker bij helpen.

Wanneer worden de eerste stapjes gezet?

Elke baby of dreumes doet dit helemaal op zijn eigen tempo. De meeste baby’s zetten tussen den negen en twaalf maanden hun eerste stapjes. Rond dertien of veertien maanden lopen de meeste kinderen los. Desondanks zijn er ook kinderen die pas met anderhalf jaar de eerste stapjes zetten en iets later pas los lopen.

Waar rekening mee houden?

Het is goed om je kind op blote voeten te laten lopen. Dit stimuleert namelijk de balans. Laat je kind in huis daarom zoveel mogelijk op blote voeten lopen. Ook is het goed om je kind in het begin niet op een zachte of gladde vloer te laten lopen. Hierdoor zal hij of zij snel uit balans raken of zelfs vallen. Vloerbedekking of een kleed is perfect voor de eerste stapjes.

Zelf lopen bij je kind stimuleren: 5 tips

 1. Comfortabele kleding
  Trek je kind makkelijke kleding aan, waarin het goed kan bewegen. Ga voor flexibele stoffen, zoals een joggingpak. Kies er daarnaast voor om je baby of dreumes op blote voeten of op goede anti-slip sokken te oefenen.
 2. Ruimte
  Als ouders is het belangrijk om je kind de ruimte te geven om te kunnen lopen. Zet je kind eens op de rond, vlakbij een tafel of een laag kastje en kijk wat hij of zij doet. Wedden dat het zichzelf optrekt en een poging tot lopen doet? Zorg wanneer je gaat oefenen altijd dat de ruimte veilig is om te oefenen en er geen dingen zijn waar je kind zich aan kan bezeren.
 3. Loopwagen
  Een loopwagen is een goede optie om je kind te laten gebruiken. Zo’n wagen zal het lopen stimuleren en helpen om het lopen onder de knie te krijgen.
 4. Veel oefenen
  Oefen iedere dag een paar keer met stapjes zetten. Een dagje overslaan, omdat je kind bijvoorbeeld moe is, dat is natuurlijk geen ramp. Oefenen doe je door je kind twee handen te geven en samen kleine stapjes te zetten.
 5. Aanmoedigen van je kind
  Probeer je kind aan te moedigen. Of jullie nu samen oefenen of hij of zij alleen wat stapjes zet. Juich, klap en laat zien dat je trots op je kind bent. Op die manier zal het extra gemotiveerd raken om nog meer (alleen) te gaan lopen.

Ouder kind dat al kan lopen motiveren om meer zelf te lopen

Heb je een dreumes of peuter die al kan lopen, maar wil hij of zij alleen maar getild worden of in de kinderwagen zitten? Dan is het tijd om je kind ook lekker te laten rondlopen. Maak het dan extra leuk. Geef je kind schoenen met lichtjes, die alleen bewegen als je zoon of dochter zelf de voeten op de grond zet. Ook kun je jouw kind iets laten meenemen. Laat ze een treintje of autootje aan een touwtje meetrekken tijdens het lopen. Gaat het heel moeilijk? Dan kun je ook een loopfietsje inzetten. Op die manier krijgt je kind in ieder geval genoeg beweging.

Moeder: ‘Toen ik thuis kwam lag mijn man met onze oppas in bed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme