Sofie Obbens
Sofie Obbens Baby groei en ontwikkeling 3 aug 2024
Leestijd: 5 minuten

Met je kind naar babyzwemmen? ‘Elk zwembad wordt regelmatig gecontroleerd’

Ingrid (27) vraagt zich af of ze met haar baby zal gaan zwemmen. Ze vindt zwembaden over het algemeen vies, moet ze er toch nog even mee wachten?

Op Facebook deelden we het dilemma van Ingrid (27). Het dilemma luidde: “Zal ik met mijn baby naar babyzwemmen gaan?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Wel of niet babyzwemmen?

Nog even kort het dilemma van Ingrid: “Mijn baby Jonah is nu bijna acht weken oud. Ik wil graag andere jonge ouders leren kennen en daarom ben ik op zoek naar activiteiten die ik met hem kan ondernemen. Mijn moeder wees me op babyzwemmen. Het lijkt me heerlijk om hem te laten dobberen in het water en ik denk dat dit een goede manier is om hem kennis te laten maken met water. Maar aan de andere kant vind ik zwembaden, zeker die hier in de omgeving, erg vies. Het idee dat ik mezelf of Jonah daar moet omkleden, lijkt me niets. Zal ik toch gaan babyzwemmen of kan ik beter nog even wachten?”

Zwemwater wordt gecontroleerd

‘Ik zou zeker gaan! Het zwemwater wordt sowieso gecontroleerd en douchen naderhand is ook heel normaal. Het is een leuke manier om andere ouders met baby’s te leren kennen. Zelf heb ik “muziek op schoot” gedaan toen mijn eerste kind een baby was. Dat was ook heel leuk. Verder heb ik door zwangerschapsgym, -zwemmen en nagym andere moeders met baby’s leren kennen.” – Marieke.

Een echte waterrat

“Ik zou het zeker doen! Ik ben wekelijks naar baby- en later peuterzwemmen geweest met ons meisje. Ze is nu 4,5 jaar oud en een echte waterrat. Toen ze 4 was, is ze doorgestroomd van het peuterzwemmen naar de reguliere zwemlessen. Doordat ze al zo watervrij was, gaat dat ook erg goed. Onze dochter was erg prematuur (geboren met 30 weken) en daardoor de eerste periode extra kwetsbaar, maar ze heeft nooit last gehad van de nadelen van het babyzwemmen.” – Debbie.

Vraag een proefles aan

“Mijn ervaring is dat babyzwemmen meestal niet in het algemene zwembad is, maar een ander warmer zwembad. De snelste manier is denk ik een proefles aanvragen, dan kan je een betere beslissing nemen. Je doet de zwemkleding thuis vast aan en een makkelijk jogging pak erover en je kan je baby thuis na het zwemmen nog eens goed douchen of badderen. Dan heb je de meeste minpunten die je noemt al getackeld.” – Marit.

Neem de verzorgingstas mee

“Elk zwembad heeft een douche. Daar ga je samen onder om het chloorwater af te spoelen. Ik nam altijd de verzorgingstas mee waarvan de klep groot genoeg was om ze op af te drogen en daarna lekker te verwennen met een baby bodylotion. Beide dametjes hebben ervan genoten.” – Tera.

Tweemaal daags controle

“Elk openbaar zwembad hier in Nederland moet het keurmerk veilig en schoon hebben en het zwemwater moet tweemaal daags handmatig gecontroleerd worden, naast de automatische controle. Bij afwijkingen mag er niet gezwommen worden. Over de waterkwaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken. Als je het hebt over dat het zwembad vies is, dan gaat het meestal over de vloer van de toiletten en kleedruimtes, die op drukke momenten wat viezer kunnen zijn. 

Qua temperatuur zal het ook wel goed komen, de meeste baden waar babyzwemmen gegeven wordt, geven die les in een warmer bad. Zo’n les van een half uurtje gaat meestal prima voor zo’n kleintje en als ze echt nog heel klein zijn, is het soms beter te beginnen met vijftien of twintig minuten per keer. En als je twijfelt, informeer je bij het zwembad en neem je een proefles. Meestal kun je losse entree kopen en hoef je niet specifiek een proefles te doen.” – Kim.

Zoutwaterbad

“Zeker doen, het is erg leuk en goed voor je baby. Met mijn eerste en nu de tweede heb ik het ook altijd gedaan. Wij zwemmen in een zoutwaterbad. Je kan altijd gaan proefzwemmen en bekijken hoe het bevalt. En het water wordt gewoon getest dus kan bijna niets mis gaan.” – Djodie.

Tips van de redactie op dilemma over babyzwemmen

We snappen dat je twijfelt of je moet gaan babyzwemmen. Enerzijds is babyzwemmen goed voor je zoontje, hij zal sneller watervrij worden als je regelmatig met hem gaat zwemmen. Anderzijds begrijpen we dat je je afvraagt hoe het zit met de hygiëne van het zwembad.

Zo wordt het zwembadwater gecontroleerd

Zoals onze lezeressen aangeven wordt het zwembadwater regelmatig gecontroleerd. De eigenaar van een zwembad is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Meestal is dit de gemeente. De eigenaar moet het zwembadwater regelmatig (laten) controleren. Hierbij kijkt de controleur of:

  • er niet te veel ziektekiemen in het water zitten;
  • het water doorzichtig genoeg is;
  • er niet te weinig of te veel desinfecterende stoffen (zoals chloor) in het water zitten;
  • de zuurgraad in orde is;
  • er geen risico is dat er teveel legionellabacteriën in het water zitten van zwembaden, whirlpools en voetenbaden.

De provincie controleert of zwembaden de regels naleven. En mocht je een onveilige of onhygiënische situatie tegenkomen, dan kun je dit melden bij het zwembad. Wat betreft de temperatuur, baby’s kunnen zichzelf nog niet goed warm houden en daarom worden de baden voor het babyzwemmen extra verwarmd. Bij babyzwemmen moet het zwembad een temperatuur van minstens 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn. Lekker warm dus!

Ga een keer proefzwemmen

De meeste zwembaden bevatten tegenwoordig minder chloor dan vroeger. Er bestaan ook zoutwaterbaden. Zoek uit wat het aanbod is in jouw regio en bekijk wat jouw voorkeur heeft. Ook ons advies is om een keer te gaan proefzwemmen. Ondervind of de waterkwaliteit en de hygiëne je aanstaat en of je baby en jij er plezier aan beleven. Zo kun je de voor- en nadelen beter tegen elkaar afwegen en bekijken of je het babyzwemmen erin houdt of liever nog even wacht.

Waarom is babyzwemmen zo goed voor jou en je kleintje?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme