9x dingen die alle aanstaande vaders willen weten

Kinderen Lisa van den Akker 15 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

“M’n leven was van de ene op de andere minuut compleet anders.” Wie denkt dat vrouwen het alleenrecht hebben op de onthutsende ervaring die ‘moeder worden’ heet, heeft het natuurlijk mis. Ook kersverse vaders ervaren het ouderschap als een life changing gebeurtenis die nergens mee vergelijkbaar is. Met als enige verschil dat mannen, als niet-zwangeren, zich daar gevoelsmatig vaak iets minder goed op (kunnen) voorbereiden.

Aanleiding om een rondje onder enkele pasgeboren vaders te doen en ze te vragen naar wat voor hen de grootste veranderingen waren sinds ze vader zijn, waar ze van te voren niet per se heel goed over nagedacht hadden danwel op voorbereid waren.

Dingen die aanstaande vaders willen weten

Mannen die binnenkort vader worden, pak je pen en papier er maar bij.

Vanaf nu draait het niet meer alleen om jou

Voordat de baby zich aandiende, was jij het middelpunt van haar universum. Zodra de baby er is, ben je nog steeds een (heel) belangrijk punt in dat universum, maar niet meer per se terug te vinden in dat allesverzengende midden.

Zelf heb je ook een stuk minder behoefte aan ‘me-time’

Of het komt simpelweg omdat je er minder tijd voor hebt, dat kan ook. Alle gekheid op een stokje: enkele vrijdagavonden uitgezonderd, heb je het leeuwendeel van de tijd meer zin om naar je eigen kind te staren dan in de kroeg te staan met je vrienden.

Hallo efficiënte planner, waar was je al die tijd?

Het is opvallend hoeveel mannen aangeven dat ze sinds ze vader geworden zijn, een stuk beter zijn geworden in het efficiënt plannen van hun tijd, werk en andere activiteiten. Even los van de hordes mannen die er nog steeds rampzalig slecht in zijn, hoor.

De woorden ‘afhankelijk’ en ‘verantwoordelijkheid’ krijgen een nieuwe dimensie

Als ooit dacht dat je een vriendinnetje had dat zich heel afhankelijk opstelde of dat je met je o zo belangrijke baan een grote verantwoordelijkheid droeg: dus niet.

Hallo nieuwe oude vrienden!

Die vrienden van vroeger die je voorgingen in het vaderschap en die je (daarom?) al een tijdje niet meer gesproken had (‘hij praat alleen maar over z’n kinderen!’) – dat zijn vaak de mensen die je in deze nieuwe levensfase weer gaat opzoeken. Om samen lekker over de kinderen te praten, ja. En ook vanuit een soort natuurlijk selectieproces: je vrienden die (nog) geen kinderen hebben, bellen jou op hun beurt ook minder vaak (geen zorgen, je hoort ze over een paar jaar wel weer). Behalve die sporadische vrijdagavond in de kroeg, die blijft sowieso voor jullie.

De vrouw heeft je heel erg nodig

Natuurlijk, jij kunt fysiek geen borstvoeding geven, maar je kunt een heleboel andere dingen wél. Haar kussen opkloppen, voeten masseren, oneindige koppen thee zetten, boodschappen doen en gewoon (heel vaak) vragen ‘of je iets voor haar kan doen’. Want zij is vaak net een tikje vermoeider dan jij. En eigenlijk bovenal omdat ze je – het – nodig heeft, en verdient. Dus dat.

Moe is het nieuwe wakker

De kans dat niemand je al verteld heeft over het feit dat ‘lekker slapen’ de komende tijd een uiterst schaars, luxe goed gaat worden en uitslapen een utopie, is nihil. Dus daar hoor je ons verder niet over. Maar buffer de komende maanden alvast wat slaap, wil je?

Wees voorbereid op een aanhoudende orkaan van liefde

Met als kanttekening dat geen enkele woorden je daar echt op voor kunnen bereiden, omdat het nóg overweldigender is dan je vermoedt. Lang verhaal kort: we spreken je tegen die tijd wel…

Take it as it comes

Nee, als je het niet meteen vanaf de eerste minuut zo intens voelt, is dat helemaal niet gek. Eigenlijk is niks gek, omdat alles überhaupt zo ontzettend gek is. Snap je het nog? Nee? Klopt, soms snap je er ook gewoon helemaal niks van. Het motto: take it as it comes.

Lees ook:

Bedankt pap: 15x waarom we zo blij zijn met alle papa’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme