Laura Saija
Laura Saija Zwanger 15 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo help je een vriendin die te vroeg bevallen is

Te vroeg bevallen gebeurt door ziekte, door zwangerschapsvergiftiging, door een afwijking of gewoon helemaal zonder aantoonbare reden. Het kan iedereen overkomen, ook iemand in jouw naaste omgeving zoals je vriendin.

Een vriendin is te vroeg bevallen, hoe kun je haar helpen?

Een baby die te vroeg geboren wordt, komt terecht op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Een heel intens proces voor de kersverse ouders, want een baby kan hier weken of zelfs maanden verblijven. Zo kun je jouw vriendin die te vroeg is bevallen helpen.

Laat veel van je horen

Stuur je vriendin berichtjes of bel haar om te vragen hoe het gaat. Niet alleen de eerste dagen, maar zeker ook als de baby al weken in het ziekenhuis ligt. Op deze manier laat je weten dat je voor haar klaarstaat en een luisterend oor bent.

Brengen en halen

Bied aan om je vriendin naar het ziekenhuis te brengen en op te halen. Het kan dat ze er logistiek niet uitkomen, als de ene ouder de auto nodig heeft om naar werk te gaan en de ander om naar het ziekenhuis te gaan. Ook kunnen de parkeerkosten voor een hele dag bij het ziekenhuis flink oplopen.

Breng maaltijden

Na lange dagen in het ziekenhuis heeft het gezin geen tijd of energie meer om een vers, bereide maaltijd op tafel te zetten. Elke dag in het restaurant van het ziekenhuis eten of maaltijden afhalen, kan erg gaan tegenstaan en daarnaast is het ook vreselijk duur. Het kan een enorme hulp zijn om een aantal maaltijden voor in de vriezer te geven.

Pas op de kinderen

Geef de kersverse ouders de kans om uit te rusten. Als ze even niet in het ziekenhuis zijn, kan het gezinsleven ze thuis opslokken omdat ze niet aan rust toekomen. Bied daarom aan om op de kinderen te passen die thuis rondlopen. Zitten jullie kinderen samen op school? Het kan geen kwaad om haar kinderen even naar huis te brengen na school.

Zorg voor de huisdieren

Nu je vriendin veel in het ziekenhuis zit, is het lastig voor haar om helemaal op en neer naar huis te gaan om bijvoorbeeld de hond uit te laten. Misschien durft je vriendin je hier niet mee te belasten, maar vind jij het totaal geen moeite om de hond uit te laten.

Luister

Je vriendin heeft veel zorgen nu haar kind op de NICU ligt. Ze wil af en toe haar hart kunnen luchten, want ze krijgt namelijk niet altijd positief nieuws van de artsen. Iedereen hoopt op het beste, maar het loopt soms niet goed af met baby’s op deze afdeling. Haar angsten mogen er zijn en mogen gehoord worden.

6 fabels over vroeggeboren baby’s die dus niet waar zijn (en hoe het dan wél zit)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme