Wat kun je doen als je je eenzaam voelt binnen je relatie?

Mind Vera Guldemeester 15 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het hebben van een relatie is doorgaans fijn en leuk, toch kan het zo zijn dat je je op een gegeven moment niet meer zo goed voelt in het bijzijn van je partner. Jullie zijn alleen nog maar bezig met werk, met de kinderen, werken veel, doen weinig leuke dingen samen en communiceren amper. Het resultaat: je voelt je eenzaam terwijl je in een relatie zit. Is dit herkenbaar voor jou?

Je hebt dan nog wel een partner, maar soms voelt dit niet meer zo. Jullie maken allang geen deel meer uit van een team.

Eenzaam binnen een relatie

Voel je je eenzaam binnen je relatie? Dit is erg vervelend. Je eenzaam voelen in een relatie kan komen door verschillende dingen. Zo kunnen jullie verschillende behoeften en verwachtingen hebben. Jij verwacht iets van jouw partner, terwijl je partner niet aan deze verwachtingen kan voldoen. Ook kunnen de verschillen in rol binnen de relatie en binnen het gezin leiden tot onbegrip en een gevoel van eenzaamheid. Denk aan een partner die meer werkt dan de ander, waardoor het huishouden en de kinderen voornamelijk op jouw schouders terecht komen. Ook kun je je eenzaam gaan voelen wanneer je partner last heeft van bijvoorbeeld een (psychische) ziekte. Je wil wel helpen, maar hebt geen idee hoe.

Wat kun je doen bij eenzaamheid?

Wanneer je je eenzaam voelt binnen je relatie dan kun je een aantal dingen doen. We geven je hieronder drie tips.

Praten

Probeer samen tijd vrij te maken om te praten over de situatie. Leg daarin uit hoe jij je voelt, maar luister ook zeker naar wat je partner te zeggen heeft. Spreek na jullie gesprek af om elke dag een paar minuten tijd voor elkaar te nemen om te praten, bijvoorbeeld voordat de kinderen wakker zijn of nadat je ze naar bed hebt gebracht. Het probleem is niet in één gesprek opgelost, dus zorg ervoor dat jullie blijven praten.

Tijd samen

Plan tijd in zonder de kinderen. Probeer iedere week of iedere paar weken een middag of avond een oppas te regelen, terwijl jullie samen iets leuks gaan doen. Ga naar uiteten, een cocktail drinken of maak een strandwandeling. Investeer in je relatie door leuke dingen te doen. Je zal zien dat jullie iedere keer weer een stukje dichter bij elkaar komen.

Ook andere contacten

Natuurlijk kun je je helemaal fixeren op je partner, maar het is ook belangrijk om andere contacten te hebben waar je blij van wordt. Denk aan leuke vrienden en vriendinnen, familieleden en collega’s. Wanneer je partner het druk heeft of zichzelf terugtrekt dan kun je altijd op je familie en vrienden terugvallen, waardoor je je minder eenzaam voelt.

Alissa (24) voelt zich dagelijks eenzaam: ‘Ongelukkig, terwijl ik weet dat ik niet te klagen heb’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme