6 dingen die alleenstaande moeders willen dat je weet

Ouderschap Susan Dalstra 12 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Ieder moeder moet zien te dealen met haar eigen uitdagingen en onzekerheden. Als alleenstaande moeder krijg je naast de standaard strubbelingen van het moederschap nog een hele rits andere uitdagingen op je bordje.

Wanneer je je als alleenstaande moeder zo goed mogelijk door de jungle die een kind opvoeden heet navigeert, zijn de veroordelende blikken van anderen wel het laatste wat je kan gebruiken.

Dingen die alleenstaande moeders willen dat je weet

Voor iedereen die niet weet hoe het is om er als moeder alleen voor te staan: dit willen single mama’s je meegeven.

1. De details over waarom we een single moeder zijn, doen er niet toe

Voor sommige vrouwen is het een bewuste keus, voor anderen niet. Een alleenstaande moeder kan iedere vrouw overkomen. Toch zien alleenstaande moeders zichzelf niet als slachtoffer van de omstandigheden. Ze begrijpen dat het leven neerkomt op roeien met de riemen die je hebt en het beste maken van de situatie. Geloof het of niet: sommige moeders genieten ervan om alleenstaande ouder te zijn en zouden het niet anders willen. Niet iedere alleenstaande moeder is verbitterd en uitgeput.

2. Ze hebben support nodig in plaats van oordelen

Alleenstaande moeders krijgen door de maatschappij automatisch een stigma opgeplakt die ze alleen te danken hebben aan hun huwelijkse staat. Alleenstaande moeders hebben een manier gevonden om een huishouden te runnen en kinderen groot te brengen, maar toch hangt de maatschappij er een negatief label aan. Terwijl mannen die er alleen voor staan alle lof krijgen en wordt beschouwd als een toegewijde vader. Een alleenstaande moeder? Beschadigd. Er moet wel iets mis met haar zijn, toch? Waarom is er geen man in beeld? Haar kinderen krijgen later vast problemen vanwege haar single status.

3. Over mannen gesproken: ze proberen niet die van jou te stelen

De eerste focus ligt op de kinderen, niet op het vinden van een man. De dating-standaard ligt dan ook een stuk hoger vanwege de kinderen. Je wil in ieder geval geen volgroeide volwassene in ons huis die zich gedraagt als een kind. Je wil ook niet iemand die kinderen beschouwt als een last of niet van ze houdt alsof het zijn eigen kinderen zijn. De enige reden waarom een partner ‘nodig’ is, is als je iemand tegenkomt die een aanvulling is.

Veel alleenstaande vrouwen weten proefondervindelijk al dat relaties niet alijd werken en een huwelijk geen levenslange garanties biedt. In plaats daarvan richten ze hun energie liever op het grootbrengen van leuke kinderen.

4. Ze werken snoeihard zonder de emotionele, financiële en ouderlijke support van een partner

Noem jezelf niet een alleenstaande moeder als je getrouwd bent. Je hebt misschien een man die er emotioneel misschien niet volledig is of een man die altijd op reis is, maar er is nog steeds wel iemand. Technisch gezien ben je nog steeds getrouwd wat betekent dat er iemand is die je rechterlijk gezien moet steunen. Het is heel begrijpelijk dat het enorm moeilijk is om getrouwd te zijn met iemand die er niet is. Maar getrouwd = niet single.

5. Zeg niet tegen moeders met co-ouderschap dat ze ‘mazzel’ hebben dat ze af en toe een break hebben

Er is geen enkele moeder in een co-ouderschap situatie die haar kinderen niet enorm mist als ze er niet zijn. Het is vreselijk om de helft van de jeugd van je kind te missen. Je mist de avonden waarin je ze in bed stopt, de naschoolse verhalen, hun lach en hun armpjes om je heen. De een heeft het er moeilijker mee dan de ander, maar het is desalniettemin zwaar. Het is een constante emotionele worsteling om te weten dat je kind tijd verdient met de andere ouder, maar je ook immens verdrietig voelt omdat je zoveel mist van hun leven. Het positieve van dit verhaal is dat je het beste maakt van de tijd die je samen hebt.

6. De ervaring als alleenstaande moeder maakt ze een beter mens

Ze hebben geleerd totaal ontbaatzuchtig te zijn. Als alleenstaande moeder is er geen ruimte voor egoïsme. Als je wakker wordt en er niet uit kan komen, heb je pech. Er moet ontbijt gemaakt worden. Als je even alleen zijn en een wandelingetje wil maken, gaat dat niet gebeuren.

Alleenstaande ouder? Dit wil je allemaal regelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme