Busted! Van deze dingen geven we vaak de kids de schuld, maar eigenlijk…

Ouderschap Redactie 21 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Betrap je jezelf er wel eens op als je ineens haastig moet doen of als de kleine vervelend doet, het de ‘schuld’ aan de kleine geeft? Geen paniek, zo spelen we allemaal de blame game.

De reden dat zoveel onverwachte rampen plaatsvinden voor moeder, vader en in huis, die meestal enkele waarschuwingssignalen bevatten die toch wel duidelijk zichtbaar waren voor de ramp toesloeg, is allemaal te wijten aan niemand minder dan…. het kind.

De schuld geven

Ja, dat schattig, klein mens met de meest krachtige longen wanneer ie honger heeft of moe is, is de reden dat het huis eruitziet alsof een tornado is gepasseerd. Maar is dat wel echt zo?

1. Te laat komen

Let’s face it, het hebben van kinderen vereist dat je als moeder een minimum van ten minste 2-3 uur toevoegt aan de voorbereidingstijd om te vertrekken voor ook maar iets. Of het nu gaat om een playdate, of de kleintjes naar de opvang moet brengen, als je als moeder niet oppast, kan je makkelijk te laat komen. Tuurlijk, zowel papa als mama kan de schuld geven aan de kids voor het wakker houden afgelopen nacht, waardoor iedereen te laat wakker werd. Of je moest misschien nog een must-have-item (in de vorm van een speen of knuffel) pakken wat ervoor zorgt dat iedereen stil blijft in de auto of kinderwagen. Als het aankomt op met je kind iets buiten het huis te gaan doen, of het nu gaat om een uitstapje naar de supermarkt of een bezoek aan opa en oma, een planning is key. Dus ligt het écht aan de kleine dat je te laat komt? Of ligt het aan de planning?

2. Dat je gezin uit elkaar groeit

Hoe leuk het idee ook is van een gezin stichten, het legt een serieuze druk op je relatie. Baby’s vereisen veel aandacht en tijd. Het opvoeden kost veel geduld, moeite, ontdekkingen en planning. En tuurlijk, je hoeft niet direct te overwegen om naar een relatietherapeut te gaan zodra er problemen opdrukken, maar het hebben van duidelijke en effectieve communicatie, empathie en geduld is essentieel om de relatie sterk te houden. Baby’s zullen overgeven, explosieve luiers maken, en papa en mama wakker houden waardoor je te moe bent voor intimiteit. Ligt het dan aan de kleine dat je uit elkaar groeit, of omdat je elkaar negeert en niet praat over opkomende problemen?

3. Niet genoeg slaap of me-time krijgen

Het is tijd om jezelf als ouder een welverdiende pauze te geven, in plaats van jezelf te dwingen het leven als moeder te accepteren waar alles draait om de behoefte van de baby. Moeders zijn ook mensen en die hebben ook tijd nodig om soms even zónder de kleien te zijn. Me-time is een must-have binnen de planning van een moeder.

4. Het huis is een rommeltje

Het ouderschap is a lot to handle. Kleintjes zijn schattig, maar ze kunnen het geduld van een moeder van tijd tot tijd zeker gaan testen. Weinig slaap, zorgen dat de baby wordt gevoed, aangekleed en comfortabel is, kan ervoor zorgen dat je als moeder even je persoonlijke behoeften negeert. Sommige mensen geloven dat moeder zijn gaat over zelfopoffering, maar moeders verdienen natuurlijk veel respect en hulp als ze alles op alles zetten voor je kind en het huis. Als het huis een zootje is, kan het makkelijk zijn om de kleien de schuld te geven. De meeste mensen begrijpen het ook dat het (bijna) onmogelijk is om een smetteloos huis te hebben als je kinderen hebt, maar je moet ook hulp willen aannemen als dat wordt aangeboden of mogelijk is.

Loosen up! Tips om (mentaal) flexibel te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme