4 dingen waarvan elke puber wil dat zijn ouders dit begrijpen

Opvoeden Marlies Jansen 30 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Een puber in huis? Té vaak hoor ik wanhopige ouders roepen dat zij hun puber niet meer begrijpen. ‘Het is een totaal ander kind geworden!’.

Amper van de basisschool af, gaat je kind al richting eh… volwassen worden. En dat vraagt op alle terreinen een totaal andere aanpak dan we tot nu toe waren gewend. Dus ja, het botst nogal eens in deze heftige periode. Het is niet voor niets dat moeders volgens onderzoek een dieptepunt in geluk doormaken als hun kind gemiddeld 15 jaar is.

Pubers

Auteur Mike Berry ontdekte dat er vier dingen zijn waarvan pubers wensen dat hun ouders ze zouden begrijpen:

‘Dat ik niet tegen je praat, betekent niet dat er iets mis is met mij.’

Als radeloze ouder doe je er soms alles aan om je kind aan het praten te krijgen, nu hij er maar al te vaak het zwijgen toe doet. Gevolg: je wordt razend als je kind weigert ook maar iets te delen over zijn gevoelsleven. Weet je hoe Mike Berry reageert als er een ouder tegen hem roept: ‘Er is écht iets mis! Hij praat niet meer met me!’? Hij zegt één ding: ‘Eh….dus?’ Oftewel: dat gezwijg is doodnormaal. Je kind pubert. A) Hij begrijpt ook niet altijd waarom hij zich voelt zoals hij zich voelt, en b) hij heeft een beetje afstand van jou nodig om te ontdekken wie hij is.

Je bent niet de enige die belangrijk is/invloed heeft

Hoe kómt ‘ie er toch bij ineens vegetariër te worden, terwijl dat in jullie gezin nooit aan de orde was? Of misschien te flirten met een (nieuw) geloof of activistische groepering? Ineens ben je niet meer standaard blij met bepaalde keuzes die je kind maakt. Vooral als je er geen snars van begrijpt.

Eén stel ouders riep letterlijk tegen Berry: ‘Dat is een beslissing die hij samen met ons had moeten maken!’. Helaas pindakaas: je bent niet langer de enige die invloed heeft. Juist tijdens zijn tienerjaren staat je kind meer dan ooit open voor andere geluiden.

Van andere volwassenen zoals een mentor op school of een eigenzinnige oom of tante, maar vooral van zijn eigen peergroup. Dat heeft hij nodig (en laten we hopen dat het vooral positieve invloeden zijn). En weet: al ben je niet de enige invloed in je kinds leven, je bent wel de beste!

Omgaan met je ADHD puber? Dat doe je met deze 14 tips

‘Ik probeer van alles uit te zoeken. Dus geef me wat ruimte.’

Hun vrienden, lichaamsbeeld, sympathieën en antipathieën, emoties, de toekomst, onafhankelijkheid, hun kijk op de wereld, hun fouten en mislukkingen, hun dromen, hun onzekerheden en… oh mén!

De wereld van een puber is als een gigantische draaikolk en beweegt sneller dan het licht. In hun hoofd en hart gebeurt zóveel. Het is belangrijk dit als ouder te begrijpen en een stapje terug te doen. Niet dat je alles maar moet laten gaan hè. We zeggen alleen: pick your battles.

‘Ik kijk tegen jou op en hou van je – meer dan jij denkt’

Ze laten het misschien niet zien – meestal absoluut niet, zoals we allemaal weten. Maar je tiener houdt je nauwlettend in de gaten. En houdt van je. In deze roerige tijd van hoog oplaaiende emoties en onzekerheden zoeken pubers naar een gids. En guess what? Dat ben jij!

Ondanks wat we bij punt 2 hebben uitgelegd, blijf jij de belangrijkste persoon in zijn leven. Na een paar roerige jaren zoekt je kind vanzelf weer meer toenadering.

PS Het goede nieuws over de mate van geluk/tevredenheid onder moeders: die neemt ná het vijftiende jaar weer toe. Dus houd moed!

Wanneer is het ‘juiste moment’ om aan kinderen te beginnen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme