8 x dingen waar je op moet letten bij het vinden van een oppas

Kinderen Redactie 30 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Sommige ouders mogen zich gelukkig prijzen met de hulp van opa of oma. Er zijn er ook bij die zweren bij de oppas. Of een au pair, als de ruimte daar is. Toch blijkt het vinden van een goede helpende hand nog niet zo gemakkelijk.

Je eigen vader of moeder vertrouw je wel, alleen knaagt er af en toe een sprankje schuldgevoel. ‘Is het niet te veel voor ze?’ De verantwoordelijkheid die opa’s en oma’s krijgen, is reusachtig. Voor een oppas niet veel minder, maar vaak betreft dit een nieuw iemand die je nog niet zo goed kent.

Oppas vinden

Alleen hoe vind je zo iemand? Is het je buurmeisje, misschien? Of is ze nog iets te jong? Wellicht is een ouder iemand meer geschikt voor je. Maar is hij of zij dan wel flexibel genoeg? Een spontane avond uit zou best wel eens fijn zijn. Alleen heeft je oppas diezelfde avond met een vriendinnetje afgesproken. Mag ze die dan meenemen? En hoe laat moeten ze thuis zijn?

Een hoop vragen die allemaal rijzen bij het vinden van een oppas. De volgende tips helpen je hierbij op weg.

1. Vraag je omgeving

Er zijn vast wel mensen om je heen die ervaring hebben met goede oppassen. Vraag eens na bij je vriendinnen. Je zou zelfs een keer je kind bij je vriendin kunnen brengen, terwijl de oppas er is. Zo kom je er meteen achter of deze oppas iets voor jou is. Ook is de sociale controle het hoogst via je omgeving.

2. Kijk in het wijkblad

Hier staan vaak scholieren of studenten in die het heel leuk zouden vinden om op te passen. Zodra de kinderen op bed liggen, duiken zij hun studieboeken in. Ook handig: ze wonen bij je in de buurt. Mocht je ze om één uur ‘s nachts thuis moeten brengen, dan weet je in ieder geval dat het binnen een straal van twee kilometer is.

3. Laat de oppas een middag ‘proefdraaien’

Als je even boodschappen wilt doen, bijvoorbeeld. Of een dag thuis werkt. Overdag zijn de kinderen het meest actief, waardoor je er gelijk achterkomt hoe de oppas omgaat met je kinderen.

4. Bedenk of je een oppas voor overdag wilt, voor ‘s avonds of voor beide tijdstippen

Als het gaat om een oppas voor de avonden dat je even weg wilt, is een jongere oppas niet eens zo’n gek idee. Ze leggen je kinderen in bed en bellen je als er iets is waar ze geen raad mee weten. Ben je opzoek naar iemand voor drie dagen per week, dan is het misschien slim om een gastouder te zoeken. Kijk eens op Het Nederlands Gastouderbureau. Een gastouder is over het algemeen duurder, maar vaak kun je het een en ander terugkrijgen.

5. Vraag naar ervaring

Het is fijn om iemand in huis te halen met een berg ervaring. Alleen gaat dit vaak om de wat oudere oppassen. Wellicht heeft een jongere oppas wel broertjes en zusjes waar ze weleens op hebben gepast. Stel een aantal vragen waaruit blijkt dat hij of zij weet wat-ie moet doen. Als je een onzeker antwoord krijgt, is het misschien verstandig om verder te zoeken.

6. Hang een briefje op in de crèche of school van je kind

Vaak weten de leidsters wel iemand of kennen de ouders van school iemand. Ook geen gek idee: hang een briefje op in een middelbare school uit de buurt. (Post)-pubers vinden oppassen vaak een ‘relaxte’ bijbaan en nemen het daarom ook serieus. Elke week twee avonden oppassen is namelijk een lekker zakcentje voor de zomervakantie.

7. Maak duidelijke afspraken

Als de oppas er is, worden kinderen vaak tegendraads. Wat bij papa of mama niet mag, mag bij de oppas wel. Zo gaan ze later naar bed en mogen ze toch nog een bakje chips voor de televisie. Immers, de oppas heeft zich al helemaal geïnstalleerd. Inclusief een film en iets lekkers, voor als de kids zo op bed liggen. Een keertje is niet erg, maar maak dezelfde afspraken die je zelf ook met je kind maakt.

8. Volg je instinct

Het is niet niks om je kind toe te vertrouwen aan een vreemde. Daarbij is ontzettend belangrijk dat je een klik hebt met je oppas. Het onderbuikgevoel speelt hier een grote rol. Het zou fantastisch zijn als je nog steeds contact hebt als alle kinderen het huis uit zijn. Dit is zeldzaam, maar de dankbaarheid die een goede oppas teweeg brengt is enorm. Zo komt het best eens voor dat je toch iets later bent dan gepland (lees: twee wijn verder), moet overwerken of toch nog de helft van je boodschappen bent vergeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme