7x dingen waarop je beoordeeld wordt (zonder het door te hebben)

Persoonlijk Thea Tijssen 14 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Terwijl we denken dat onze oordelen over iemand zijn gebaseerd op de inhoud van onze gesprekken, zegt onderzoek iets anders. Het grootste deel van onze oordelen is namelijk gebaseerd op kleinere, subtielere dingen, zoals een handdruk en lichaamstaal.

Daarom moeten we – hoe erg we ook proberen om goede gewoontes in onze levens in te passen – ons ook bewust zijn van die kleine dingen waarop anderen onze persoonlijkheid beoordelen. Deze onbewuste gewoontes zijn langzamerhand een groot deel geworden van wie jij bent, en als je er niet al te veel mee bezig bent, is het nu een goed moment om dat toch te doen, omdat ze misschien een heel ander beeld van je geven, dan wie je eigenlijk bent.

Waarop je beoordeeld wordt:

Dit is waar mensen onbewust op letten als je ze je persoonlijkheid inschatten:

Hoe je receptionisten, secretaresses en obers behandelt

Hoe je met bedienend personeel omgaat, is een goede indicatie van hoe je in elkaar zit. Zo goed dat het een veelgebruikt onderdeel van sollicitaties is geworden. Bij het gadeslaan van hoe jij communiceert met ondergeschikt personeel als je het gebouw in- of uitloopt, krijgt een leidinggevende een goed idee van hoe je mensen in het algemeen behandelt.

De meeste mensen acteren toch een beetje als ze met de leidinggevende – of andere ‘belangrijke’ mensen – het sollicitatiegesprek voeren, maar sommigen laten zich van een heel andere kant zien als ze vervolgens het gebouw uitlopen en anderen met dedain behandelen of onverschillig doen. Bij zakelijke lunches komt dit ook aan het licht. Het maakt niet uit hoe aardig je bent tegen de mensen met wie je luncht, het is allemaal voor niets geweest als deze mensen zien dat je je vervolgens slecht gedraagt tegenover anderen.

Hoe vaak je je telefoon checkt

Er is niets frustrerender dan iemand die continu zijn telefoon checkt middenin een gesprek. Als je dat wel doet, toont dat geen blijk van respect, aandacht, luisterkwaliteiten en wilskracht. Tenzij het een noodgeval is, is het dus verstandig om je telefoon op zak te houden. Een onderzoek van Elon University bevestigt dat het tevoorschijn halen van je telefoon tijdens een gesprek zowel de kwaliteit als de kwantiteit van face-to-face gesprekken onderuithaalt.

Deze Netflix serie zou je moeten kijken, op basis van je sterrenbeeld

Op je nagels bijt

Bepaalde herhalende, nerveuze trekjes kunnen veel zeggen over iemands persoonlijkheid. Of je nou steeds met je haar zit te spelen, op je nagels bijt op aan je huid zit te plukken, het kan overkomen als ongeduldig, gefrustreerd, verveeld of ontevreden.

Het kan overigens niet alleen zo óverkomen, het kan echt zo zijn… Neem nou het nagelbijten. Volgens een onderzoek zijn nagelbijters over het algemeen perfectionistisch, maar ook gespannen en vaak nerveus. Misschien een goed argument om het (eindelijk) af te leren?

Hoe je schoenen eruit zien

Volgens psychologen kun je iemand beoordelen door te kijken naar zijn of haar schoenen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Kansas kun je aan de hand van de stijl, de kleur, de kwaliteit en de toestand waarin iemand z’n schoenen verkeren met bijna 90% zekerheid zeggen wat iemands inkomen, politieke voorkeur en zelfs leeftijd is.

Het schijnt ook zo te zijn dat je aan de zolen van iemands schoen kunt zien hoe diegene in elkaar steekt. Mensen die niet zo zelfverzekerd zijn, leunen vaak naar voren. Ze leggen meer gewicht op de bal van hun voet, alsof ze er elk moment vandoor kunnen gaan. Mensen die zelfverzekerd zijn, leunen wat meer naar achteren. Zij leggen meer gewicht op hun hielen. Iemand die vooral op de bal van zijn of haar voeten loopt, heeft zolen die meer versleten zijn aan de voorkant, terwijl een zelfverzekerd persoon juist versleten hakken heeft.

Hoe lang het duurt voordat je een vraag stelt

Zelfs als iemand niets over zijn of haar persoonlijkheid vertelt in een gesprek, kun je aan de hand van de inhoud van het gesprek iets te weten komen over iemands persoonlijkheid. Als je iemand voor het eerst ontmoet, kijk dan eens hoe lang het duurt voordat diegene een vraag aan jou stelt. Dit onthult veel over of diegene een ‘gever’ of een ‘nemer’ is. Je kunt hierdoor onderscheid maken tussen ‘mensen die je leuk vinden’ en ‘mensen die leuk vinden wat je hen te bieden hebt’.

Te laat komen

Als je te laat komt bij een zakelijke afspraak kan dat ongeïnteresseerd en lui overkomen. Daar tegenover staat weer een onderzoek (het zal eens niet) van San Diego State University door Jeff Conte. Hij onthult dat te laat komen typerend is voor mensen die multitasken of gewoon erg relaxed zijn. Deze mensen zijn vaak laat omdat voor hen de tijd langzamer lijkt te gaan, althans zo voelen ze dat. Oftewel: je moet je er niet teveel van aantrekken als mensen te laat komen. Het is beter om te vragen hoe dat komt dan om meteen conclusies te trekken.

Hoe je een hand schudt

Mensen die je een ferme hand geven, stralen vertrouwen uit en hebben een sterk en zelfverzekerd karakter. Deze mensen zijn ook vaker extravert en expressief als het gaat om hun emoties. Mensen die een slap handje geven, hebben weinig zelfvertrouwen en kiezen vaak voor de makkelijke weg.

Zoveel méér kost het om een vrouw te zijn in plaats van een man

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen