Wat kun je zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad?

Zwanger Valéry de Voijs 4 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Het is waarschijnlijk één van de ergste dingen die je als aanstaande moeder kan overkomen, en toch is er een kans dat je er (in)direct mee te maken hebt gehad. We hebben het over het vroegtijdig verliezen van een zwangerschap. Helaas eindigt zo’n één op de tien zwangerschappen namelijk in een miskraam.

Wanneer iemand een miskraam heeft gehad

Wanneer je iemand kent die te maken krijgt met een miskraam kan dat erg aangrijpend zijn. Wellicht weet je niet wat je moet zeggen, en vind je het moeilijk om de persoon te steunen. Maar hoe steun je nu iemand als je niet weet wat je moet zeggen?

1. Je in de ander verplaatsen

Als je het zelf niet hebt meegemaakt, heb je natuurlijk geen idee waar de persoon doorheen gaat. Toch kun je je in de ander verplaatsen door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik weet niet hoe je je voelt, maar ik kan me voorstellen hoe verdrietig/teleurgesteld/onmachtig/boos/verward je bent.”

2. Maak ruimte om te rouwen

Volgens auteur Shelby Forsythia is het belangrijk om de ander te laten voelen dat ze mag rouwen. Vaak willen we van nature iemand meteen opvrolijken of moed inspreken, maar vergeet niet dat het verwerken van een miskraam erg complex is. Het is juist goed om de persoon te laten rouwen, en ruimte te geven voor het verdriet. “Wat vreselijk wat er is gebeurt” klinkt misschien negatief, maar het geeft de ander de kans om het verdriet toe te laten.

3. Rouwen gebeurt in fases

Dr. Tina Gupta helpt ons eraan herinneren dat rouwen in verschillende fases gebeurt. De ene dag ben je oké, en de andere dag lijkt je wereld in te storten en is het verdriet overweldigend. Gupta adviseert dan ook om specifiek te vragen: “Hoe gaat het met je vandaag?” Zodat de persoon die een miskraam heeft gehad de kans heeft om te reflecteren en eerlijk te antwoorden.

4. Een miskraam heeft een groot effect

Wanneer jouw vriendin, zus, nicht of collega een miskraam heeft gehad zijn we geneigd onze aandacht, liefde, begrip en troost alleen op de moeder te focussen. Toch willen we erbij stilstaan dat ook de partner, of andere gezinsleden het moeilijk kunnen hebben. Tegen een partner kun je dan ook zeggen: “Ook al droeg jij de baby zelf niet, zal het ontzettend moeilijk voor je zijn.”

5. Stilte is ook oké

Hoewel we altijd worden aangemoedigd om over onze gevoelens te praten is het ook oké wanneer we stil zijn. Laat de stilte zijn en forceer het gesprek niet. Laat de ander weten dat je er voor ze bent als ze willen praten. Als je weet dat de ander het moeilijk vindt om het gesprek te starten kun je ook afspreken dat ze een simpele smiley stuurt wanneer de gevoelens teveel worden. Spreek bijvoorbeeld af dat ze een sterretje of regenboog stuurt. Ze hoeft nog niet veel te zeggen, maar wanneer jij de smiley krijgt weet je dat ze een knuffel of goed gesprekje kan gebruiken.

Dit zijn de 7 stadia waar je doorheen gaat na een miskraam (volgens een expert)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme