Dionne (32): ‘Mijn man blijft me overtuigen om borstvoeding te geven’

Algemeen Valéry de Voijs 25 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dionne (32) is vanaf het begin van haar zwangerschap zeker van haar zaak. Ze wil geen geen borstvoeding geven en geeft de voorkeur aan kunstvoeding. Haar man is het daar niet mee eens en probeert haar te overtuigen.

“Zelfs nu ik 30 weken zwanger ben, heeft mijn man het niet opgegeven. Hij blijf mij continue filmpjes op YouTube doorsturen waarin de voordelen van borstvoeding besproken worden.

Borstvoeding versus kunstvoeding

Sinds het eerste moment dat ik zwanger ben, is het thema borstvoeding versus kunstvoeding een dingetje geworden. Vanaf het eerste moment hebben mensen in mijn omgeving mij gevraagd of ik van plan ben borstvoeding te gaan geven. Ik had daar toentertijd nog niet eens zelf over nagedacht, laat staan dat ik mijn mening wilde delen met anderen.

Mijn zwangerschap verliep overigens super goed. Ik had geen kwaaltjes en was juist heel trots op mijn lichaam. Rond het einde van mijn eerste trimester heb ik de tijd genomen om bewust na te denken over de voeding van mijn baby. Is borstvoeding nou echt zo veel beter dan kunstvoeding? Is borstvoeding iets wat bij mij past? En wat zijn de nadelen van het geven van kunstvoeding? Deze vragen ben ik voor mezelf op een rijtje gaan zetten.

Borstvoeding is praktisch niet haalbaar

Eigenlijk kwam ik er al heel snel achter dat ik geen borstvoeding wilde geven. Zonder al te veel op de details in te gaan, kan ik stellen dat het praktisch nogal lastig is voor mij. Ik woon namelijk in het buitenland en zal voor werk twee keer per maand gaan commuten naar Nederland.

Mijn man was het er niet mee eens, maar hij ging er vanuit dat ik me nog zou bedenken. Om hem tevreden te stellen ben ik dan ook naar een informatie-avond gegaan over borstvoeding. Tijdens deze informatie avond vertelde een lactatie deskundige over het voedingsproces. De meeste dingen die zij vertelde waren ook toepasbaar op kunstvoeding. Ik leerde bijvoorbeeld te herkennen wanneer mijn baby écht honger had, of uit verveling aan een tepel of flesje zou zuigen.

Ze legde uit hoe we als aanstaande moeders kunnen herkennen wanneer een baby genoeg gegeten heeft en ze benadrukte hoe belangrijk het was dat ook de armpjes en handjes actief ‘mee deden’ tijdens het voeden. Kortom: het was een super interessante avond en ik ben blij dat ik ben gegaan.

We hebben nog tien weken om een compromis te vinden

Het heeft mijn mening echter niet veranderd. Tot ergernis van mijn man. Hij is juist heel gemotiveerd om mij over te halen om borstvoeding te gaan geven. Hij heeft nu eenmaal het idee in zijn hoofd dat borstvoeding dé enige juiste manier is en hij wil niet in zien dat het voor mij alleen maar stress oplevert als ik alleen al aan het idee denk.

Hij neemt het me ontzettend kwalijk en tijdens discussies heeft hij zelfs gezegd dat het mijn schuld is als onze dochter straks eczeem of allergieën krijgt. Later biedt hij wel zijn excuses aan, maar het verandert de zaak verder niet. Hij wil borstvoeding. Ik wil kunstvoeding. Op dit moment ben ik 30 weken zwanger. We hebben dus nog tien weken om een compromis of langdurige oplossing te vinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme