Dit kreeg ik te horen toen ik 3 kinderen in 3 jaar tijd kreeg

Columns Muriel Oonincx 11 okt 2014
Leestijd: 4 minuten

Zodra je zwanger wordt of kleine kinderen hebt word je publiek bezit van de goegemeente. Dikke buiken en alles onder de 1.20m mag aangeraakt, becommentarieerd en bekritiseerd worden zo lijkt het. Welke uitspraken herken jij, moeder van drie of meer?

‘Alweer zwanger? Je hebt er net eentje uitgeperst…’ Zo maar een van de opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg de afgelopen jaren na het krijgen van mijn drie bloedjes in drie jaar tijd. Blijkbaar is het iets bijzonders of aparts want gewoon over straat gaan zonder aangesproken te worden is er niet meer bij. De grens van het worden van een BM’er (nieuw woord, ik gooi ‘m er ff in: Becommentarieerde Moeder) ligt bij drie kinderen. Eén kind? Piece of Cake. Twee? Normaler kan niet. Drie? BM alarm! Bereid je maar voor. Vier of meer? Groot respect mijnerzijds want boy oh boy het lijkt wel of het heden ten dage (ik mag soms graag nostalgisch praten, excuus) verboden is om een groot gezin te hebben. En als je ze van hetzelfde geslacht hebt, dan ben je al helemaal vogelvrij.

Van links naar rechts: Luca, Joaquim, Valentijn

Nu begeef ik mij mede door ons verblijf in het buitenland regelmatig in situaties waar ik ook wel begrijp dat ik een BM’er ben. Lees maar eens een van mijn eerste columns over de vliegreis met drie jongens onder de vijf, twintig uur op pad, met overstap, naar Zuid Afrika…

Om het van me af te schrijven, mede BM’ers een hart onder de riem te steken en ter jullie vermaak deel ik de top-opmerkingen die ik de afgelopen jaren naar mijn hoofd geslingerd kreeg:

1. Zo, jullie zijn een vruchtbaar stel

Fijn dank voor het opmerken. Eigenlijk wist ik dat al wel toen ik tot drie keer toe met een witte staaf met twee blauwe of roze strepen in mijn hand stond.

2. Je weet dat als je er nog een neemt, je weer een jongetje krijgt hè?

Oh ja? Ik neem het zoals het komt eigenlijk, maar als je me de statistieken kunt overleggen kijk ik er even naar.

3. Is het een drieling?

Het is een drie eenheid!

4. Zijn ze allemaal van jou?

Nee, geen een, ik neem dagelijks voor mijn plezier wat grut mee de supermarkt in. Kwellen is gewoon mijn ding.

5. Respect hoor, ik zou het niet kunnen

Geloof mij, iedereen kan het. En respect mag je van mij ook vergeven aan mensen die het een stuk moeilijker hebben. Ik kan mijn geluk niet op met mijn gouden trio.

6. Kom je uit een Katholiek gezin?

Euh, ja, nou nee, niet echt. Maar als ik jou was zou ik nu wel een schietgebedje doen.

7. Die vierde kan er ook nog wel bij

Ik vond het eigenlijk wel mooi zo, maar nu ik jouw zegen heb zal ik het gesprek weer eens opengooien bij de man. Hoewel… zie punt 2.

8. Jij verdient een standbeeld

Kijk, die snapt het, of tenminste een handruk op de Wall of Mama Fame (gek dat die er nog niet is…)

9. Je hebt er zelf voor gekozen (meestal als er peuterdriften in het spel zijn)

Kan ik dat ook zeggen als ik je een hengst met mijn luiertas verkoop?

10. Ga je voor een voetbal eftal?

Ik dacht meer aan een Dalton rijtje maar ik kan Louis wel ff bellen of hij de komende 15 jaar nog goeie voetballers nodig heeft. Dan maak ik daarna mijn keuze.

11. Goh, je zult wel moe zijn

Dank voor het opmerken. Best wel. Oppassen vanavond?

12. Het is niet goed hoor om zo snel achter elkaar kinderen te krijgen

Ik voel me anders kiplekker, maar ik ben dan ook gemaakt om te baren!

13. Je ziet er nog best goed uit

Eerlijk gezegd beter dan ooit. drie jongens matten me af me af met stoeien, rennen, voetballen en ik ben strakker en meer op gewicht dan voor de boys.

14. Wist je dat de man het geslacht bepaald?

Ja dat wist ik. Wat had ik moeten doen, een andere vent inruilen voor deze na nummer 2, een crèche vader met meisjes in het bezem hok trekken? Dank u, ik ben meer dan happy met mijn vier mannen.

15. Geniet ervan meiske, wat een rijkdom (meestal van hele lieve oude vrouwtjes op straat)

By far mijn favoriet! En zo waar.

En welke opmerkingen hebben jullie gehoord, moeders van drie of meer? Deel je ze met me op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme